«Το Γραμμόφωνο»: Το project που συνδέει τη μουσική με τη λογοτεχνία

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Ιατρίδη, δημιουργό ενός πολύ ενδιαφέροντος project, του «Γραμμόφωνου», ο οποίος μας μίλησε τόσο για το εν λόγω εγχείρημα, όσο και για τα υπόλοιπα που “τρέχουν” παράλληλα με αυτό αλλά και για εκείνα που θα έρθουν… Τον ευχαριστούμε πολύ! 

Τι είναι το “γραμμόφωνο”;
Το γραμμόφωνο είναι ένα ανοιχτό λογοτεχνικό project που συνδέει τη μουσική με τη λογοτεχνία. Μπορεί λοιπόν ο κάθε ένας, να πάρει ένα αγαπημένο του τραγούδι και να το κάνει πεζό. Να δώσει δηλαδή πλοκή στην πλοκή των στίχων. Να συνθέσει με λέξεις και σημεία στίξης τις παρτιτούρες. Γενικότερα, το “γραμμόφωνο” προσπαθεί να ενώσει αυτές τις δύο Τέχνες με έναν κοινό παρονομαστή, που είναι η ανοιχτή και ελεύθερη έκφραση.

Πότε και με ποια αφορμή προέκυψε η ιδέα του συγκεκριμένου project;
Η ιδέα μου ήρθε πριν από περίπου ένα χρόνο. Είχα γράψει ένα διήγημα εμπνευσμένος από ένα τραγούδι. Η αλήθεια είναι πως έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον ελληνικό στίχο, μου άρεσε από παιδί, γράφω και εγώ στίχους και γενικά μου αρέσει να τον μελετάω, μου αρέσει δηλαδή να διεισδύω μέσα στις λέξεις ενός τραγουδιού και να προσπαθώ να καταλάβω την ιστορία που κρύβεται. Αφού είχα γράψει λοιπόν μια ιστορία, μετά από καιρό μου γεννήθηκε η ιδέα πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα μεγάλο project, και έτσι κι έγινε!

Κάτω από τον τίτλο του blog υπάρχει το μότο “Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία”. Πιστεύεις πράγματι ότι συμβαίνει αυτό και αν ναι, με ποιο τρόπο;
Κυρίως νομίζω πως συμβαίνει το αντίθετο, η λογοτεχνία έχει εμπνεύσει τη μουσική, μιας και υπάρχουν τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από βιβλία. Και φυσικά η μελοποιημένη ποίηση. Οι στίχοι του Καββαδία, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ουράνη και άλλων έχουν γίνει οι αφορμές για να εμπνεύσουν μεγάλους συνθέτες, και με αυτό τον τρόπο να διαδώσουν περισσότερο την ποίηση.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί να γράψει τη δική του ιστορία, όπως την συνέλαβε με αφορμή κάποιο τραγούδι;
Αυτό πρεσβεύει και το project, μπορεί ο οποιοδήποτε να πάρει μέρος στο εγχείρημα αυτό. Υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση, ο τίτλος του κειμένου, πρέπει να είναι ήδη τραγούδι. Είτε ελληνικό, είτε ξένο κομμάτι.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το ύφος και το στυλ των συμμετοχών που επιλέγονται;
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός ούτε στο ύφος, ούτε και στο στυλ, μπορεί κάποιος να γράψει διήγημα, πεζό, ποίημα, οτιδήποτε. Ο μόνος περιορισμός είναι στην έκταση του κειμένου, χρειάζεται δηλαδή οι συμμετοχές να είναι από 50-1500 λέξεις. Και όσο αναφορά στο στυλ των τραγουδιών, όλα τα είδη είναι καλοδεχούμενα!

Εκτός από το “γραμμόφωνο”, ασχολείσαι και με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Θες να μας μιλήσεις γι’ αυτά και για όσα επόμενα πιθανώς ετοιμάζεις;
Το “γραμμόφωνο” είναι το 2ο λογοτεχνικό project που έχω φτιάξει, μετά την “25η ώρα”, που τώρα ετοιμάζεται να γίνει e-book. Πέρα από τα project για την ανοιχτή λογοτεχνία, έχω γράψει ένα βιβλίο που ονομάζεται “Tο φαινόμενο της πεταλούδας”. Επίσης, αρθρογραφώ στον ελληνικό Τύπο, κυρίως όμως στο δικό μου blog, στο updot.gr. Όσο για τα επόμενα σχέδια, έχω αρκετές ιδέες που περιμένω να υλοποιηθούν!

Περισσότερα για το Γραμμόφωνο, μπορείτε να βρείτε εδώ.

_

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο pints.gr, 3.11.2015
Συνέντευξη: Αθανασία Κουλέτα