10+1 καλοκαιρινά μέρη για να αράξεις στα Νότια Προάστια

Φωτογραφίες: Γιώργος Ιατρίδης

  1. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ίσως το πιο hot μέρος από τότε που άνοιξε. Διαθέτει παγκάκια, γρασίδι, καρέκλες, θρανία, τηλεσκόπια, κοκτέιλ, ένα ποτάμι στη μέση· μοιάζει λίγο με Παρίσι και Λονδίνο στο πιο χαρούμενο, αλλά παρ΄ όλα αυτά βρίσκεται στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Ιδανικός τόπος για βόλτα, για διάβασμα, για σκάκι και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!

  1. Τα βραχάκια του ΣΕΦ

Συνεχίζοντας προς τον Πειραιά, αλλά όχι φτάνοντας στον Πειραιά, θα συναντήσουμε τα βραχάκια του ΣΕΦ. Η ακριβής περιοχή είναι Νέο Φάληρο, πριν φτάσεις στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί θα συναντήσεις κυματοθραύστες, μαγαζάκια, μια μικρή περαντζάδα και αρκετά καραβάκια να γεμίζουν όμορφα το τοπίο. Ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις βλέποντας τη θάλασσα. Η αρμύρα θα ποτίσει τις σκέψεις σου!

  1. Κράσπεδο Αλίμου

Το δικό μου αγαπημένο βρίσκεται στην μαρίνα Αλίμου. Η αλήθεια είναι πως εκεί γύρω όλα είναι όμορφα. Λίγο πιο δίπλα θα βρεις μια μεγάλη παιδική χαρά, τα καλοκαίρια έχει θερινό σινεμά, το χειμώνα λυσσομανάει ο αέρας και η θάλασσα τόσο που σπάει πεζοδρόμια, αλλά όλα καλά! Η τοποθεσία μοιάζει λίγο με το λιμάνι των Χανίων στη Κρήτη, αλλά σε μικρογραφία. Εκεί μπορείς εύκολα να πάρεις την παρέα σου και ένα καφάσι μπύρες και να αράξεις για ώρες.

  1. Λόφος Πανί

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω θα συναντήσουμε έναν μικρό λόφο, τον Λόφο Πανί. Ένα μέρος όχι και τόσο γνωστό, αλλά ιδιαίτερα όμορφο μιας και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Παγκάκια, πράσινο, στενά δρομάκια σαν σοκάκια, γήπεδα τένις, γήπεδα 5×5, μερικά μόνο τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μέρος για χαλάρωμα. Ιδανικό για μόνους, μόνες, παρέες, παράνομα ζευγαράκια, κανονικά ζευγαράκια, οικογένειες. All around! Υ.Γ προχώρα ψηλά μέχρι να συναντήσεις την καταπληκτική θέα. Το μέρος φέρνει σαν το ομφαλό του κόσμου.

  1. Δέλτα Φαλήρου ή Πλατεία Νερού

Γυρίζουμε ξανά πίσω στο Φάληρο, εκεί όπου το καλοκαίρι ασφυκτιά με κόσμο· μιας και όπως είναι γνωστό γίνονται άπειρες συναυλίες. Eject, Releas, αλλά και όλοι οι γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν συναυλίες εκεί. Έχει-δεν έχει συναυλία εύκολα χαλαρώνεις πίνοντας από καφέ μέχρι μπύρα, και από τσάι μέχρι ποτό σε κάποιο παγκάκι, τσιμέντο, σκαλί, σκαλωσιά. Ιδανικό για τα πάντα. Από ποδήλατο μέχρι ότι βάλει ο νους σου… (από εκεί είναι τραβηγμένη και η φωτογραφία εξωφύλλου)

  1. Μαρίνα Φλοίσβου και Πάρκο Φλοίσβου

Ελάχιστα πιο δίπλα, προχωρώντας προς Γλυφάδα, θα συναντήσουμε ένα παλιό in στέκι. Φυσικά, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται, αλλά δυναμώνουν. Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι μια αξία από μόνη της. Μπορείς να πάρεις το ποτό σου και να καθίσεις στο τσιμέντο ακριβώς απέναντι από τα μαγαζιά, οι μουσικές των μαγαζιών θα σε συντροφεύουν. Ιδανικό μέρος για να πας με ότι ρούχα θες και να χαλαρώσεις. Ελάχιστα πιο δίπλα είναι και το Πάρκο, με πολύ πράσινο, παγκάκια, θέα τον Αργοσαρωνικό, χώρους για να παίξουν τα σκυλιά σου, ενοικιάσεις ποδηλάτων και άλλα πολλά.

  1. Πασαλιμάνι

Μια όμορφη και συνάμα χαλαρωτική διαδρομή σε περιμένει στο Πασαλιμάνι. Μαγαζάκια, καραβάκια, σουβλάκια, αστειάκια, όλα σε ένα μέρος. Ακόμα και έκθεση βιβλίου διαθέτει το μενού τους καλοκαιρινούς μήνες. Με έναν καφέ στο χέρι και λίγη καλή παρέα μπορείς να πραγματοποιήσεις εύκολα όλο τον κύκλο της διαδρομής, ή απλά να κάτσεις και να χαζεύεις τους άλλους να περνάνε. Ιδανικό για οικογένεια, φίλους, συγγενείς και τα πάντα όλα.

  1. Μικρολίμανο

Ελάχιστα πιο μακριά, αλλά σίγουρο πιο κιριλέ είναι το Μικρολίμανο. Καλά μαγαζιά, πισίνες, ακριβά γιοτ μερικά μόνο τα στοιχεία που συνθέτουν ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον Πειραιά. Ιδανικό για βόλτα με λίγο πιο καλά ρούχα, για ποδήλατο, για πατίνι που είναι και της μοδός, αλλά και για χαλάρωση, κυρίως φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής, στον μικρό πορθμό. Εκεί κοντά στον φάρο.

  1. Παραλία Γλυφάδας

Μια Γλυφάδα χρειάζεται. Δεν βάζω ένα μέρος, μιας και η βόλτα σου μπορεί να ξεκινήσει από το Ελληνικό και να φτάσεις με τα πόδια όπου εσύ θες. Η παραλία Γλυφάδας έχει μεγάλη έκταση και τα μέρη που μπορείς να αράξεις είναι πάρα πολλά. Τοποθεσία φυσικά για μπάνιο, για χαλαρή βόλτα, για συμπαντικές συζητήσεις, για πάρτι στην άμμο, για reunion παλιών συμμαθητών… Τα βράδια “πέφτει” μια όμορφη γαλήνη, οπότε τα πάντα μπορούν να συμβούν. Οι κατάλληλες προϋποθέσεις εκεί υπάρχουν.

  1. Βάρκιζα

Φεύγοντας λίγο πιο μακριά από τις άλλες περιοχές, αλλά παραμένοντας φυσικά στα Νότια Προάστια βρίσκουμε την Βάρκιζα. Βάλε στο πορτ-μπαγκάζ ό,τι μπορείς να φανταστείς και βουρ για μια όμορφη μονοήμερη ή έστω και για λίγες ώρες στα πέριξ της Βάρκιζας. Ιδανικό μέρος για βράδυ, το μέρος σου θυμίζει –τουλάχιστον σε εμένα– κάποιο νησάκι, αλλά και γιατί μην δε το βαφτίσουμε έτσι; Άσε τον εαυτό σου να ξεστομίσει ότι αισθάνεται, να μιλήσει, να ψιθυρίσει, εκφράσου ελεύθερα!

Bonus. Λιμάνι Πειραιά

Το δεύτερο αγαπημένο μου, τι να μην το βάλω στην λίστα; Από εκεί μπορείς να φανταστείς τις ιδανικές διακοπές σου, να σκέφτεσαι τα νησιά που θα ήθελες να πας και γιατί όχι να πάρεις ένα τυχαίο καράβι και να πας σε κάποιον τυχαίο προορισμό. Ιδανικό μέρος για περισυλλογή, έμπνευση, και εν γένει να καθαρίσει το μυαλό σου από τα πολλά!

Υπάρχουν βέβαια τόσα πολλά μέρη!

_

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει