Οι συνήθειες σου είναι οι καλύτερες τάσεις

Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι να γράφω. Είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης στον κόσμο. Δεν ξέρω αν είναι επιτυχημένος ή όχι, αλλά ξέρω πως όταν γράφω νιώθω χαρούμενος. Νιώθω να με διαπερνάει ένα ρίγος όταν αγγίζω κρυφές πτυχές του εαυτού μου, νιώθω η καρδιά μου να πάλλεται δυνατά όταν φτάνω σε αυτό που λέμε μεγάλη έμπνευση, είναι σαν να μεταλλάσσομαι σε σούπερ ήρωα φορώντας φόρμα και πίνοντας καφέ.

Σίγουρα έχεις και εσύ τουλάχιστον μία ωραία συνήθεια, μπορεί να μην είναι το γράψιμο, αλλά μπορεί και να είναι· αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξελίξεις την μία καλή σου συνήθεια και να εξελιχτείς και εσύ μέσα από αυτήν. Είναι ευκαιρία τώρα, άλλαξε ο χρόνος, η δεκαετία, μπορείς να αλλάξεις κι εσύ προς το καλύτερο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή, η κοινωνία, τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να μας επιβάλλουν πράγματα και καταστάσεις. Να ζούμε όλοι κάτω από ένα μοτίβο και οι αποφάσεις μας να είναι όσο το δυνατόν ελεγχόμενες. Οι νέες τάσεις είναι να εκφραζόμαστε μέσα από τα video, μέσα από τις φωτογραφίες, μέσα από οτιδήποτε έχει θόρυβο. Δεν είναι καθόλου ανάγκη να ενδώσεις στα καλούπια τους. Ίσα ίσα που έχει περισσότερη τόλμη να πηγαίνεις κόντρα στο ποτάμι.

Βλέπω ανθρώπους που ανεβάζουν video ή δημοσιεύουν μία φωτογραφία γιατί έτσι πρέπει να το κάνουν. Γιατί έτσι μάθανε να το κάνουν. Γιατί έτσι συνήθισαν να το κάνουν. Η διαδικασία αυτή σίγουρα επιφέρει και σε εμάς δυσλειτουργίες, γιατί όσο να πεις επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Όμως, ο δικός μας δρόμος είναι κάπου εκεί έξω και μας περιμένει να τον ακολουθήσουμε. Φυσικά, δεν εννοώ να μην δημοσιεύεις πράγματα για εσένα, εννοώ να μην γίνεται αλόγιστα.

Και επίσης να μην ακολουθείς τις τάσεις και τις μόδες επειδή κάποιοι το κάνουν. Αν θες να κάνεις follow κάτι, κάνε την καρδιά σου.

Ανεξάρτητα με ότι κι αν ασχολείσαι μπορείς να πάρεις μια κόλλα χαρτί, να βάλεις για τίτλο την όμορφη συνήθειά σου και να καταγράψεις τους τρόπους που θα την βελτιώσεις. Ύστερα, κάποιους χρονικούς περιορισμούς έτσι ώστε να μην πιάσει και ιστό η συνήθειά σου, και τέλος μπορείς να σημειώσεις τους πιθανούς ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Ας γίνουμε καλύτεροι, μέσα από τις συνήθειες μας. Ας γίνουν καλύτερες και οι συνήθειες μας, μέσα από εμάς.

_

Illustration: Jerome Masi