Κανονικοί στην επιστροφή

Τις 42 μέρες τις καραντίνας όλοι μας κάτσαμε παραπάνω σπίτια μας, περάσαμε παραπάνω χρόνο με τον εαυτό μας και ενδεχομένως να είχαμε περισσότερο χρόνο περισυλλογής. Βέβαια, αυτό που άκουγα σαν μια γενική άποψη, ήταν πως ο κόσμος δε θα αλλάξει σε κάτι καλύτερο, δε θα γίνει ένα άλλο θαύμα μεταμόρφωσης που από τη κάμπια γεννιέται η πεταλούδα. Όχι, δεν θα γίνει ούτε θαύμα, ούτε αλλαγή, ούτε μετάβαση, ούτε μεταβολή σε κάτι πιο όμορφο. Ο κόσμος θα παραμείνει κανονικός στην επιστροφή του.

Τι κι αν ακούσαμε ομιλίες, τι κι αν διαβάσαμε βιβλία, τι κι αν στείλαμε «6», ο άνθρωπος αλλάζει όταν θέλει πραγματικά να αλλάξει. Οι ειδικοί λένε, πως μέσα από έντονα συναισθήματα έρχεται η αλλαγή και ειδικότερα μέσα από το συναίσθημα του πόνου. Εναλλακτικά αν σε εκείνη τη χρονική στιγμή δε βιώνεις πόνο, μπορείς να τον φανταστείς για να επιτυχείς κάτι που έχεις βάλει στόχο. Γιατί άραγε πρέπει να “εξαρτιόμαστε” από τον πόνο; Δεν είμαστε εκ διαμέτρου δυνατοί ώστε να νικήσουμε τα πάντα;

Δεν τα βάζω με τους επιστήμονες, ούτε με τους γιατρούς, ούτε με κανέναν. Πάντα τα βάζω με τον εαυτό μου. Για εμένα η περίοδος αυτή μου δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Με δίδαξε πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βιώνουν πάνω κάτω την ίδια κατάσταση, αλλά η σκοπιά και το βλέμμα που στρέφει ο κάθε ένας είναι αυτά που αλλάζουν. Σίγουρα ο κοινός παρονομαστής ήταν ο εγκλεισμός· ο ένας κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό του, ο άλλος έκανε ποδήλατο και χαιρετούσε αγνώστους. Ο ένας χάζευε αμέτρητα video στο YouTube, ο άλλος αποφάσισε να γράψει βιβλίο. Ο ένας απομακρύνθηκε από τους ανθρώπους, ο άλλος ήρθε πιο κοντά με τους φίλους του (ακόμα και μέσω βίντεοκλησης).

Νιώσε ευγνωμοσύνη για τα λίγα ή πολλά που έχεις και προσπάθησε με όποιο τρόπο εσύ επιλέξεις να τα ανταποδόσεις στο σύμπαν. Το να παραμείνουμε κανονικοί στην επιστροφή δεν ωφελεί, πόσο μάλλον να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ακόμα, υπάρχουν τόσα εργαλεία που μπορούν να μικρύνουν μια μεγάλη απόσταση (ηλεκτρονικές συσκευές, κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, κιάλια), αλλά δεν έχουν βγάλει ένα εργαλείο που όταν είσαι κοντά με τον άνθρωπο σου, να μεγαλώνει την αγάπη.