Ουσία είναι να υπερβείς τον εαυτό σου, όχι το διπλανό σου

Θα ξεκινήσω με κάτι πάρα πολύ γνωστό, κοιτάμε πως θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά δεν κοιτάμε πως θα αποκτήσουμε τη δικιά μας κατσίκα. Ο λαός τα έχει πει όλα και έχει και τις περισσότερες φορές απόλυτο δίκαιο.

Τον να υπερβείς τον διπλανό σου ενέχει ανταγωνισμό, το να υπερβείς τον εαυτό σου έχει αυτοβελτίωση. Ο διπλανός σου, θα έπρεπε να είναι συνοδοιπόρος, συνταξιδιώτης· ακόμα κι αν δεν έχετε την ίδια κατεύθυνση, εσύ βοήθησέ τον όπως μπορείς να γίνει καλύτερος από εσένα. Δε χρειάζεται να κοιτάμε κανέναν ανταγωνιστικά, ούτε πως θα τον προσπεράσουμε, αλλά πως θα τον βοηθήσουμε να μας προσπεράσει εκείνος. Γιατί αν όντως δουλεύεις με τον εαυτό σου, ο ένας τραβάει τον άλλον και οι δυο προς τα μπροστά.

Ακόμα, εξελισσόμαστε όταν τα βάζουμε με τον αρνητικό εαυτό μας και όχι με τον αρνητικό εαυτό του διπλανού. Τις δικές μας κακές συνήθειες προσπαθούμε να διαχειριστούμε, και όχι τις κακές συνήθειες του γείτονα. Αν για παράδειγμα ανταγωνιστούμε τον απέναντι, θα γίνουμε κάτι διαφορετικό από ότι είμαστε. Να μπούμε στα παπούτσια του άλλου, αλλά όχι να τα κάνουμε και δικά μας. Είμαστε μοναδικοί με τις ατέλειές μας.

Ο θησαυρός, η ουσία, το σκοτάδι, ο πόνος, η αγάπη, η ευτυχία, και όλα τα άλλα βρίσκονται μέσα μας. Το σημαντικό είναι να μας ακούμε. Αν ακούμε τον εαυτό μας, τότε η υπέρβαση είναι δεδομένη.