-Αν ήταν η μέχρι τώρα ζωή σου μια σκηνή από ταινία, ποια θα ήταν αυτή η σκηνή;
Επειδή μόλις διάβασα την ερώτηση μου ήρθε στο νου μου ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη θα παραθέσω την πρώτη μου σκέψη προσπερνώντας την σκηνή της ταινίας!
“Και να που φτάσαμε εδώ
Χωρίς αποσκευές
Μα μ΄ένα τόσο ωραίο φεγγάρι…”
-Γιατί αποδημούν τα πουλιά;
Για να μας αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε πατρίδες, παρά μονάχα μια κουκίδα στο σύμπαν που πρέπει να αφήσουμε πάνω της τα δημιουργικά μας σημάδια.
-Αν σου έλεγαν πως αύριο θα γίνεις άγαλμα, σε ποιο σημείο θα σταματούσες για να κοιτάζεις τον κόσμο;
Σε μια κεντρική πλατεία για να βλέπω τι θα γράφουν πάνω μου με σπρέι οι πιτσιρικάδες!
-Πως γίνεται από την χαραμάδα να περνάει τόσο φως;
Από την χαραμάδα περνάει τόσο φως όσο αφήνει η καρδιά μας και ο νους μας να περάσει! Είναι και κάποιες καρδιές όμως καθάριες, που δεν ξέρουν από χαραμάδες, παρά μονάχα λούζονται μέσα στα χρώματα… Μέσα μας κρύβεται ο Άγιος κι ο Δαίμονας, μέσα μας ζυγιάζουμε το φως που θα αφήσουμε να περάσει από τις χαραμάδες. Μάλλον δεν χρειαζόμαστε τις χαραμάδες, κάποια στιγμή θα το μάθουμε…
-Ποια είναι η μονάδα μέτρησης της ευτυχίας;
Η φλόγα που κρατάει ο καθένας μέσα του άσβεστη για δημιουργία. Να ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και να ξέρεις ότι έχεις προσθέσει κι εσύ ένα λιθαράκι σε τούτο το οικοδόμημα.
-Ξημέρωμα ή δειλινό;
Δυσκολεύομαι να διαλέξω!
-Πως γίνεται η γλώσσα μας να δένεται με γόρδιο δεσμό;
Ο Γόρδιος δεσμός είναι στον εγκέφαλο μερικών ανθρώπων (η γλώσσα περιμένει εντολές από τον εγκέφαλο). Στην αρχαιότητα τον έλυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, μα όσο κι αν η γοργόνα μας παραπλανεί, λέγοντας πως ζει ο Αλέξανδρος, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τον λύσουμε μόνοι μας! Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε!
-Γιατί οι άνθρωποι νηστεύουν ακόμα και τον έρωτα;
Οι άνθρωποι που νηστεύουν τον έρωτα (σε όλες τις μορφές του), νηστεύουν την ίδια τους την ζωή. Τους χτυπάει την πόρτα κι αυτοί αγκαλιασμένοι με τον τριθέσιο ολοκαίνουργιο καναπέ τους (που χρωστάνε ακόμη με καναποδάνειο) φωνάζουνε: Το αφεντικό λείπει, θα γυρίσει αργότερα! Οπότε η απάντηση στο ερώτημα είναι το πόσο βολεύεται ο καθένας με αυτά που έχει. Προφανώς υπάρχουν και άνθρωποι που ο έρωτας τους χαλάει λίγο το σκοτεινό τους εσωτερικό σκηνικό που έφτιαξαν με κόπο.
-Ποιο θα είναι το επόμενο μέσο φυλάκισης μας;
Το μέσο φυλάκισης μας είναι διαχρονικό, είναι πάντα ο ίδιος μας ο εαυτός.
-Μπορούμε να χορέψουμε «πάνω στο φτερό του καρχαρία;»
Νομίζω πως ο Καββαδίας στο συγκεκριμένο ποίημα του, κάνει μια προσπάθεια περιγραφής της γυναικείας φύσης.
…Αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Μαρία… Σύμφωνα με τον μύθο η Ιουδίθ σκότωσε αποκεφαλίζοντας τον στρατηγό Ολοφέρνη, αφού πρώτα τον ξελόγιασε με την ομορφιά της… Συμπέρασμα: μερικές φορές είναι επικίνδυνο να χορεύεις πάνω στο φτερό του καρχαρία…
__________
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας είναι τραγουδιστής. Επίσης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που θα κυκλοφορήσει κυκλοφορεί από την εταιρία ‘’POLYTROPON’’. Μουσική και στίχους έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Συμμετέχουν οι: Βασίλης Σκουλάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Μανώλης Χατζημανώλης, Γιώργος Κοντορίκος.
Η φωτογραφία είναι από τον Γρηγόρη Δάλλη.