Ηλιοδρόμιο

Πολλές φορές τα πιο απλά λόγια είναι υπαίτια για τις πιο μεγάλες αλλαγές. Το θέμα είναι να μπορούμε να ακροαστούμε αυτήν την απλότητα.

Αχ πώς να αρνηθώ φως μου να σε ποθώ
λάμπουν τα βήματά σου, στο πέρασμά σου
Αχ πώς να αρνηθώ φως μου να σε ποθώ
λάμπουν τα βλέφαρά σου

Λέω πολλές φορές πως τα καλύτερα τραγούδια γράφονται από ερωτευμένους, κι όχι από ανθρώπους που φάγανε τη ζωή τους στα Πανεπιστήμια για να μορφωθούν κι να έχουν ένα άριστο λεξιλόγιο. Και κάπως έτσι νομίζω πως γράφτηκε αυτό το κομμάτι.

Iliodromio-2Το Ηλιοδρόμιο το γνώρισα τυχαία, όπως άλλωστε συμβαίνουν και τα πιο ωραία στη ζωή. Η αλήθεια είναι πως στο YouTube δεν έχουν αρκετά κομμάτια, αλλά αυτά που υπάρχουν είναι όλα διαμαντάκια, όπως χαρακτηριστικά λέμε για τα σπάνια και όμορφα τραγούδια.

Το συγκεκριμένο τραγούδι, όπου είναι και ο τίτλος του συγκροτήματος, επιφέρει όλη την καθαρότητα και την αμεσότητα των παλιών λαικών τραγουδιών, σε συνδυασμό με την παράδοση. Με την παράδοση που τόσο έχουμε ξεγράψει από το μυαλό μας, αλλά και από την ζωής μας γενικότερα. Μιας και τα παραδείγματα είναι γνωστά, να ξεπηδάνε άνθρωποι από το YouTube, Έλληνες να τραγουδάνε ξένο στίχο, μέρες θετικής ενέργειας, mad awards, και πάει λέγοντας…

Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών όμως πάει κόντρα στα ρεύματα και πιστεύω πως η μουσική που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω είναι μακριά από τα μετάλλια δόξας και από τις τιμές που βρίσκονται σε φακέλους, αλλά τα τραγούδια τους θέλουν απλά να φέρουν λίγο από τα στοιχεία της Ποντιακής μουσικής, τους Ηπειρώτικους ρυθμούς κι από τις ρίζες της Κρήτης.

_

Τίτλος τραγουδιού: Ηλιοδρόμιο 
(Ζωντανή ηχογράφηση στο θέατρο ΌΡΑ)

Μουσική & Στίχοι: Ηλία Σαρηγιαννίδη 
Ενορχήστρωση: Ηλιοδρόμιο
Επιμέλεια Βίντεο: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Το «Ηλιοδρόμιο» συνθέτουν οι:
Στέλλα Καμπουρίδου | Καβάλι
Γιάννης Διονυσίου | Βιόλί & Τραγούδι
Βασίλης Ζιγκερίδης | Κανονάκι
Ηλίας Σαρηγιαννίδης | Λαούτο
Νίκος Βαρελάς | Κρουστά
Μηνάς Βακαλούδης | Κοντραμπάσο

«Αν τα ονόματα μιλούν και έχουν αστέρι δει τον ήλιο,
ο ήλιος είναι δρόμος, φως μου, και προσευχή,
κι εμείς παιδιά ξυπόλυτα, να παίζουμε πόλεμο με ηλιακτίδες.»
Ηλίας Παπαδόπουλος

Περισσότερα για το «Ηλιοδρόμιο»:
https://www.facebook.com/iliodromio