Ο Γιώργος Ιατρίδης στο Εργαστήρι του συγγραφέα

Το Εργαστήρι του συγγραφέα δεν αποτελείται από τίποτα παραπάνω από δανεικά αισθήματα και όνειρα. Κάπως έτσι γράφτηκε και “το φαινόμενο της πεταλούδας”. Ένα Σάββατο δεν είχα τι να κάνω και πήρα το τρένο μέχρι το τέρμα, την Κηφισιά. Άρχισα να περπατάω, να περπατάω, να κάνω στάσεις, και να ξανά περπατάω, και να ακολουθώ στωικά τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Άρχισα να γνωρίζω ανθρώπους, να μαθαίνω γειτονιές, κουλτούρες, συμπεριφορές. Χωρίς να το καταλάβω ψυχικά, αλλά έντονα σωματικά έφτασα μέχρι τους νότιους σταθμούς. Ξεκίνησα βράδυ και έφτασα πρωί. Μέσα από αυτή την ασήμαντη κίνηση, να βγω έξω και να περπατήσω -οχτώ ώρες- μου είχαν γεννηθεί τόσα πολλά συναισθήματα που ήταν αρκετά για να χωρέσουν σε ένα βιβλίο, σε μια νουβέλα, σε 136 σελίδες.

Σε μια αυτοέκδοση που μόνο εύκολη δεν ήταν. Πίσω από το βιβλίο δε κρύβεται κανένας εκδοτικός, κανένας σπόνσορας, κανένας μεγαλοέμπορας, καμία εφημερίδα, καμία πλάτη γνωστού συγγραφέα, ούτε καν μια πένα συγγενή ποιητή. Κανένας. Μόνο η αγάπη. Η αγάπη του κ. Ασημένιου -πρωταγωνιστή του βιβλίου-, και της μικρής πεταλούδας. Αληθινά γεγονότα, μπλεγμένα με μυθοπλασία σε παίρνουν από το χέρι και σε ταξιδεύουν από το ένα άκρο της Αθήνας, μέχρι το άλλο. Εναλλαγές, γεγονότα, συμβολισμοί, φυσικοί νόμοι, χαοτικές μελέτες. Είναι μερικά από τα στοιχεία του βιβλίου, αλλά κανένα από αυτά ή και όλα μαζί, δε φτάνουν για να εξηγήσουν τη δύναμη της ψυχής. Τη δύναμη της ψυχής ενός εβδομηντάχρονου να καταφέρει το ανέφικτό. Να προσπαθήσει διανύσει το δρομολόγιο του Ηλεκτρικού με τα πόδια.

Συνοψίζοντας, ανεξάρτητα από το αν θα διαβάσετε το βιβλίο ή όχι, εγώ προτείνω να βγείτε στο δρόμο και να κάνετε τη διαδρομή αυτή. Μέσα από την ανημπόρια του ταξιδιού, θα κερδίσετε τόσα πολλά που δεν έχετε φανταστεί ποτέ. Τέλος, εδώ, στο κέντρο του κόσμου, αλλά και στη μέση του πουθενά, είμαι αναγκασμένος να παλέψω με το διάβολό μου και να τον νικήσω. Να περάσω έτσι στην άλλη όχθη των συναισθημάτων. Βρισκόμενος εκεί, πιστεύω πως θα συναντήσω μία γη, όπου δε θα νηστεύω την αγάπη.

_

Η πρώτη δημοσίευεση έγινε στο fractal.