Κάνει ζέστη στο Internet;

Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν στην ίδια πρόταση βρίσκεται η λέξη ζέστη και η λέξη internet; Υπάρχει μήπως κάποια μονάδα μέτρησης θερμοκρασίας του διαδικτύου; Ναι, φυσικά και υπάρχει. Η μονάδα μέτρησης του διαδικτύου είναι κατά πόσο ευχαριστιόμαστε τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Αν περνάμε καλά στη ζωή μας έχουμε λιγότερο ανάγκη το internet και εν συνεχεία τα social media, αν δεν νιώθουμε καλά, τότε η δράση μας στο internet μεγαλώνει.

Τα τελευταία χρόνια τo internet, το σερφάρισμα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργήσει μια δικιά τους οντότητα, ένα δικό τους –μεγάλο– κομμάτι στη ζωή μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από το internet για μία μέρα, άλλοι που δεν μπορούν να μην ελέγξουν τα email για μία ώρα, άλλοι που δεν μπορούν να μην είναι active στο Facebook συνεχώς και αδιαλείπτως, και ένα σωρό παραδείγματα που αποδεικνύουν πως είμαστε τόσο πολύ εθισμένοι, σε σημείο να αποσυνδεόμαστε από τη ζωή.

Το internet λοιπόν είναι η παγκόσμια αλάνα όπου τσατάρουμε, φλερτάρουμε, χωρίζουμε, δημιουργούμε φιλίες, αυτοκτονούμε σε livestream, παίζουμε παιχνίδια σε livestream, αλλά το καλοκαίρι συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το καλοκαίρι το internet αρχίζει και αραχνιάζει. Οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες, τα like, τα reactions πέφτουν τόσο δραματικά… που πιστεύεις πως υπάρχει μια μικρή ελπίδα στην κοινωνία! Είναι αυτό που λέγαμε πιο πριν, όσο καλά περνάμε στην προσωπική μας ζωή, τόσο λιγότερο χρησιμοποιούμε το internet. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα.

Τα ποσοστά λοιπόν σημειώνουν μια κατακόρυφη πτώση το καλοκαίρι, μιας και βρισκόμαστε κατά κύριο λόγο στις παραλίες, είτε για μπάνιο, είτε για μαύρισμα, βρισκόμαστε σε νησιά και ανακαλύπτουμε νέα μέρη, βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του καραβιού και λέμε ιστορίες για το πώς είμασταν παιδιά, βρισκόμαστε σε beach bar και πίνουμε κοκτέιλ αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα. Φυσικά, η μεγαλύτερη διαφορά σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα, όπου εκεί ακόμα και αυτοί που έχουν ή φροντίζουν ένα site κοιτάνε κάποια αιώρα ή στην χειρότερη κάποιον ανεμιστήρα.

Για να πούμε και του στραβού το δίκαιο, υπάρχει και μία μικρή μερίδα κοινού που ακόμα και σε αυτές τις ζεστές θερμοκρασίες παραμένει πιστό στις παραδόσεις του και θα κάνει χρήση του internet. Ακόμα, υπάρχει και άλλο ένα μεγάλο μέρος κοινού που απλά θα μπει στα social, θα κάνει ένα post, ένα share, ένα story βρε αδελφέ, πάντα όμως με κοινοποιημένη την τοποθεσία έτσι ώστε να ζηλέψουν οι φίλοι του –και οι εχθροί του– για το πώς και πού περνάει το καλοκαίρι του. Κάτι σαν like here nowhere….

Παρ’ όλα αυτά, λέτε αυτό το καλοκαίρι αντί για like, να μετράμε τα μπάνια που κάναμε ή τα παγωτά που φάγαμε;

_

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site Η Πόλη Ζει