Στρώσου στη δουλειά

Ό,τι κι αν γράψω σε αυτήν τη στήλη –που η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν την έχω ονομάσει–, ό,τι κι αν διαβάσεις στα βιβλία, ό,τι κι αν διαβάσεις στο Internet, κανείς δε θα σου μάθει να στρώνεσαι στη δουλειά. Μόνος σου χρειάζεται να διαλέξεις –και– αυτόν τον δρόμο. Όσο κι αν αγαπάς, λοιπόν, αυτό που κάνεις, αν δεν επιλέξεις συνειδητά να δουλεύεις, τίποτα δε θα συμβεί.

Θα μου επιτρέψεις να το ξαναπώ, αν δε δουλέψεις πραγματικά και συστηματικά, κανένα κείμενο και κανένας ομιλητής δε θα σου μάθουν να στρώνεσαι στη δουλειά. Η δουλειά-εξάσκηση σε βοηθάει να ξεχωρίσεις, σε εξυψώνει πολύ πάνω από το μέσο όρο και επίσης σου μεγαλώνει τα όρια για να πετύχεις περισσότερα πράγματα. Το να δουλεύεις για αυτό που σου αρέσει σημαίνει ότι ποτέ δεν το βάζεις κάτω.

Κάθε μέρα, έστω και για λίγα λεπτά χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο για αυτό που αγαπάς. Αν δεν έχεις χρόνο να τον δημιουργήσεις, αν δε σου φτάνει ο χρόνος να διακόψεις άλλα που έχουν μικρότερη βαρύτητα, και αν τέλος θεωρείς πως έχεις χρόνο αλλά δεν δημιουργείς πολλά, τότε να συγκεντρώνεσαι σε αυτό και μόνο σε αυτό. Βάλε μακριά ότι σε εμποδίζει και νιώσε πως έστω και με λίγο χρόνο μπορείς να μεγαλουργήσεις. Αν μπορείς να μεγαλουργήσεις σε λίγα λεπτά, σκέψου πόσα μπορείς να καταφέρεις σε λίγες ώρες. Δώσε αξία στο χρόνο σου. Δώσε αξία στη ζωή σου.

Να σου υπενθυμίσω πως το όχι είναι μια μαγική λέξη όταν λέγεται συνειδητά και με ευθύνη. Λέγε όχι σε πράγματα και καταστάσεις που σε απομακρύνουν από το στόχο σου. Λέγε όχι σε ανούσιες παρέες, λέγε όχι σε ανιαρές σχέσεις, λέγε όχι σε ό,τι σε εμποδίζει. Ακόμα, και στους πολύ κοντινούς σου θα χρειαστείς να πεις όχι, αυτοί όμως θα σε καταλάβουν· το ζήτημα είναι να έχεις χρόνο και διάθεση για αυτό που σε γεμίζει.

Αν σε βολεύει βάλε πρόγραμμα στον εαυτό σου, γράψε το στο χαρτί σαν να σε παρακολουθεί κάποιος ανώτερος, έτσι κι αλλιώς σε παρακολουθεί ο ανώτερος εαυτός σου. Ακόμα, οργάνωσε τη μέρα σου ανάλογα με την αποδοτικότητά σου, για παράδειγμα αν είσαι πρωινός τύπος ξύπνα νωρίς και δούλευε, μην αφήνεις το χρόνο να παραγκωνίζει τις σκέψεις σου. Η μεγαλύτερη δικαιολογία είναι πως δεν έχω χρόνο. Άσε τις δικαιολογίες κατά μέρος.

Αν συγκεντρώνεσαι κάθε μέρα από λίγο τότε οι ράγες έχουν μπει. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες λένε πως αν κάνεις για εικοσιμία συνεχόμενες μέρες κάτι, τότε συνηθίζεις και πλέον είναι πιο δύσκολο να μην ασχοληθείς με τη συνήθειά σου (το μυαλό όμως συντονίζεται πολύ πιο γρήγορα). Να έχεις βέβαια κατά νου και κάτι ακόμα, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, οπότε μην υπερβάλλεις.

Πάντα υπάρχει η επιλογή του δοκιμάζω. Δοκιμάζεις καταστάσεις και βλέπεις αν σε εσένα πιάνει αυτός ο τρόπος. Τέλος, η ζωή σπάνια αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, συνήθως με μικρές αλλαγές μπορείς σε βάθος χρόνου να εξελιχτείς. Ο χρόνος όμως έχει και λεπτά και δευτερόλεπτα, οπότε πάντα υπάρχει λίγος χρόνος για αυτό που αγαπάς!

_

Illustration: Jerome Masi