8+1 αποφθέγματα που μας τα μάθανε ανάποδα

1.
Μας μάθανε:
«Ο χρόνος είναι χρήμα». Βενιαμίν Φραγκλίνος
Όμως ισχύει: Το χρήμα είναι χρόνος.

Το χρήμα είναι χρόνος, γιατί όποιος έχει λεφτά ζει περισσότερα –συνήθως– χρόνια. Τα λεφτά φέρνουν τις ανέσεις, τις ευκολίες, ζεις χωρίς πολλά άγχη και εν γένει δεν έχεις πολλές σκοτούρες να γεμίζουν το κεφάλι σου.

2.
Μας μάθανε:
«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Αλβέρτος Αϊνστάιν
Όμως ισχύει: Η γνώση είναι πιο σημαντική από τη φαντασία.

Ο Αϊνστάιν καλά τα έλεγε, αλλά ποιος τον άκουγε; Στα χρόνια που οι εργοδότες κοιτάνε μόνο το βιογραφικό σου και τα πτυχία σου και που δεν τους ενδιαφέρει αν έχεις φαντασία ή αν μπορείς να σκεφτείς «έξω από το κουτί», ισχύει ακράδαντα η δεύτερη ρήση.

 

3.
Μας μάθανε:
«Η δουλειά δεν είναι ντροπή». Ελληνική παροιμία
Όμως ισχύει: Η ντροπή είναι δουλειά.

Η αλήθεια είναι, πως ο λαός ό,τι και αν είχε πει ήταν ολόσωστο. Τα ήθη, τα έθιμα, οι παροιμίες, όλα είχαν και έχουν μεγάλη αξία. Ίσως όμως, να μην μπορούσαν οι άνθρωποι τότε, να προβλέψουν το τι πρόκειται να συμβεί σήμερα. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως ντρεπόμαστε για τη δουλειά μας. Είτε γιατί μόνοι μας πείσαμε τον εαυτό μας να ντρέπεται με αυτό, είτε γιατί δεχόμαστε το λεγόμενο bulling και μας έκανε να βιώνουμε ντροπή.

 

4.
Μας μάθανε:
«Στην πραγματικότητα δεν ζούμε παρά μερικές ώρες της ζωής μας». Αλμπέρ Καμύ
Όμως ισχύει: Στην πραγματικότητα δεν ζούμε καθόλου.

Αδιαφορούμε για τη ζωή μας, μένουμε ακίνητοι για χρόνια και ζούμε σαν να έχουμε και άλλες ζωές όπως στα video games. Τρέχουμε μόνο πίσω από τα λεωφορεία, από τα τρένα όπου ξέρουμε πως θα έρθουν και άλλα. Άραγε, γιατί δε τρέχουμε πίσω από τη ζωή μας, αφού ξέρουμε πως δεν υπάρχει άλλη;

 

5.
Μας μάθανε: «
Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά». Νίκος Καζαντζάκης
Όμως ισχύει: Ό,τι ποθήσαμε αρκετά είναι ότι δεν συνέβη ποτέ.

Σε έναν καιρό που καταργεί τα όνειρα μας από τη μήτρα, αλλά και σε έναν εαυτό που δεν προσπαθεί να τα καταφέρει, καλύτερα να πούμε πως ισχύει το δεύτερο απόφθεγμα.

 

6.
Μας μάθανε:
«Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα προτού γίνουν εύκολα». Τόμας Φούλερ
Όμως ισχύει: Όλα τα πράγματα είναι εύκολα προτού γίνουν δύσκολα.

Νιώθω πως ισχύει περισσότερο πως τα πράγματα είναι εύκολα και απλά, αλλά εμείς κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, από το κινητό μας και δένουμε με γόρδιο δεσμό τα συναισθήματά μας.

 

7.
Μας μάθανε:
«Πίστευε και μη ερεύνα». Πρωτοχριστιανικό δόγμα
Όμως ισχύει: Ερεύνα και μη πιστεύεις.

Η αλήθεια είναι πως παλιότερα οι άνθρωποι δεν είχαν την τόση μεγάλη ευκολία που έχουμε εμείς σήμερα στο κομμάτι της αναζήτησης πληροφοριών, οπότε εύκολα βγήκε και το πρώτο γνωμικό. Όμως τώρα που μπορούμε να βρούμε εύκολα αποτελέσματα για κάτι που ψάχνουμε, μπορούμε να το ερευνήσουμε πρώτα και μετά αν θέλουμε να το πιστέψουμε. Αν και πολλές φορές όσο ψάχνουμε κάτι τόσο απομακρυνόμαστε από αυτό.

 

8.
Μας μάθανε:
«Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις». Γκάντι
Όμως ισχύει: Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι σημαντικό, αλλά είναι ασήμαντο να το κάνεις.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν πως αυτό που κάνουν είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στην ανθρωπότητα, αλλά είναι ίσως το πιο χαζό πράγμα. Όταν κάνεις μια δουλειά ή ασχολείσαι με την Τέχνη ή έχεις μία σχέση με ένα άλλο άτομο, δε χρειάζεται να έχεις έπαρση ή να καρπώνεσαι πως είσαι κάτι σημαντικό, γιατί αν το κάνεις δεν είναι σημαντικό…

 

9.
Μας μάθανε:
«Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος». Edward Bulwer-Lytton
Όμως ισχύει: Το ξίφος είναι πιο δυνατό από την πένα

Αφήνω αυτό εδώ για το τέλος, μιας και χρήζει την περισσότερη συζήτηση και σκέψη. Το πρώτο απόφθεγμα γράφτηκε περίπου το 1850, ίσως ο Άγγλος συγγραφέας ήθελε έτσι να ευφυολογήσει και να δυναμώσει τη γραφή και τις λέξεις. Περνώντας όμως τα χρόνια και φτάνοντας στο τώρα, καμία λέξη δεν μπορεί να νικήσει την τεχνολογία. Υπάρχουν κράτη που με ένα κουμπί μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες ηπείρους και ωκεανούς. Θλίβομαι που το λέω αλλά ίσως έτσι να είναι η αλήθεια. Παρ΄ όλα αυτά, όσοι γράφουμε δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε στο πρώτο απόφθεγμα!

_

Photo cover: s d g