Βαγοτονικό επεισόδιο

Δυο δευτερόλεπτα χωρίς καμία αίσθηση.
Δυο δευτερόλεπτα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.
Δυο δευτερόλεπτα σε κώμα.
Δυο δευτερόλεπτα στην άβυσσο.
Δυο δευτερόλεπτα δίχως ίχνος ύπαρξης.
Δυο δευτερόλεπτα δίχως κάποιο ζωτικό κύτταρο, έστω κι αν η καρδιά λειτουργεί ακόμα.
Δυο δευτερόλεπτα σε ένα ατέρμονο κενό.
Δυο δευτερόλεπτα στην ανυπαρξία, στο χάος, στον αιώνιο ύπνο.
Δυο δευτερόλεπτα αφημένος και αφηρημένος στο πουθενά και στο τίποτα.
Δυο δευτερόλεπτα αρκούν για να καταλάβεις, πόσο μικρή είν’ η ζωή.

Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν πολλά περισσότερα δευτερόλεπτα ή και χρόνια· μην κάνοντας τίποτα. Άλλες φορές πάλι, μετράνε τον χρόνο ανάποδα, για να γελάσουν, για να σβήσουν τα κεράκια, για να αγκαλιαστούν, για να πεθάνουν.

Αναρωτιέμαι τι θα γινόμουν, αν την στιγμή που λιποθυμούσα δεν είχα εσένα; Και επίσης, πόσο γλυκό ήταν εκείνο το ξύπνημα, αντικρίζοντάς σε; Έστω κι αν μέσα στη ζάλη μου και στην υπερβολική μου κούραση, μουσκεμένος και λουσμένος από τον ιδρώτα, δεν είχα την πλήρη επίγνωση γι’ αυτό που μου συμβαίνει. Θυμάμαι όμως, να με κοιτάς στα μάτια και να μου κρατάς το κεφάλι ψηλά· και από τα λόγια σου να προσπαθείς να με κρατήσεις ξύπνιο. Κάπως έτσι μετάλαβα ζωή, από τον ήχο των βλεφάρων σου και από την μυρωδιά των μαλλιών σου.

__________

* Ή λιποθυμικό επεισόδιο
Είναι η πιο συχνή κατηγορία λιποθυμίας. Αφορά συνήθως νεαρά άτομα και σπανίως εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 45 ετών. Πριν την απώλεια των αισθήσεων μπορεί να νιώσει κανείς μια ζάλη, να βλέπει θολά, ή να βλέπει στίγματα. Συγχρόνως συνήθως υπάρχει χλωμάδα, ιδρώτας και μια σχετική βραδυκαρδία (συνήθως μετά την απώλεια συνείδησης λιγότερες από 60 σφύξεις το λεπτό). Είναι χαρακτηριστική η μικρή διάρκεια του επεισοδίου και το άτομο συνέρχεται πολύ γρήγορα αν και μπορεί μετά να νιώθει κουρασμένο.