Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις – Μόρτεν Μπρασκ

Σιωπή. Η σιωπή απλώνεται στα πρόσωπα των καθηγητών. Δε σαλεύουν, δεν αναπνέουν, η αίθουσα η ίδια δεν αναπνέει· κάθονται τυλιγμένοι στη σιωπή τους και παρατηρούν τον Γουίλιαμ. Ο Γουίλιαμ είναι μόνος του, ξέρεις πως αυτή τη στιγμή είναι τόσο μόνος του, που κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Ούτε ο πατέρας του, ούτε ο Ντίξον, ούτε ο καθηγητής Τζέιμς. Κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει αυτή τη στιγμή που στέκεται και αιωρείται μπροστά στη σιωπή της αίθουσας. Είναι μόνος του, και μονάχα ο εαυτός του μπορεί να τον βοηθήσει· είναι μόνος του με το μαύρο παντελονάκι του, μόνος του με τη χαρωπή φωνή του.

«Τι είναι η τέταρτη διάσταση;» λέει ο Γουίλιαμ. «Μπορούμε να μιλήσουμε καν για μια τέταρτη διάσταση όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε έγκλειστοι στις τρεις ευκλείδειες διαστάσεις στις οποίες ζούμε; Πως μπορούμε να την ορίσουμε από αυτή την περιορισμένη από άποψη διαστάσεων οπτική γωνία;»

Σαρώνει με το βλέμμα του το ακροατήριο της αίθουσας Κόναντ· κάθονται σιωπηλοί ακούγοντας, στραμμένοι σε όλες τις σειρές προς το μέρος του, κι αυτός αντικρίζει τον εαυτοί του στα μάτια τους, ένα αγοράκι σε ένα βήμα, χωρίς κείμενο, χωρίς σημειώσεις, ένα αγοράκι που στέκεται πάνω σε ένα κασόνι στο βήμα του ομιλητή, με την παιδική φωνή του, και μιλάει σε μια συγκέντρωση των πιο λαμπρών επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

_

Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις – Μόρτεν Μπρασκ
Η άγνωστη ιστορία του ανθρώπου με το υψηλότερο IQ: Μυθιστόρημα
Κέδρος, 2012
ISBN 978-960-04-4337-0