«Κλέψε άφοβα τίτλους από τραγούδια και σύνθεσε με λέξεις το δικό σου κείμενο. Δώσε λοιπόν πλοκή, στην πλοκή των στίχων. Ντύσε με προτάσεις και σημεία στίξης τις παρτιτούρες. Πάτα πάνω στα μουσικά μέτρα…και γράψε τη δική σου ιστορία!».
Αυτό είναι το μότο του 27χρονου Γιώργου Ιατρίδη, ο οποίος έδωσε πνοή σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο project που ακούει στο όνομα «Το Γραμμόφωνο».
Ο λόγος για ένα ανοιχτό λογοτεχνικό εγχείρημα που συνδέει τη μουσική με τη λογοτεχνία. Μέσα από αυτό ο καθένας έχει την ευκαιρία να γράψει τη δική του ιστορία με αφορμή το αγαπημένο του τραγούδι. Με άλλα λόγια να δώσει πλοκή στην πλοκή των στίχων, να βάλει στις παρτιτούρες λέξεις και σημεία στίξεις. Στόχος του Γραμμόφωνου είναι να διαδώσει την ανοιχτή λογοτεχνία, να δώσει βήμα στις νέες φωνές να εκφραστούν ελεύθερα αλλά και να συνδέσει πολλές τέχνες μαζί.
Ο Γιώργος εμπνεύστηκε την πρωτότυπη ιδέα ένα περίπου χρόνο πριν, όταν ο ίδιος έγραψε ένα διήγημα με αφορμή ένα τραγούδι. Όπως εξηγεί, ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον ελληνικό στίχο. Από παιδί του άρεσε να γράφει, να μελετά, να εισβάλλει μέσα στις λέξεις ενός τραγουδιού προσπαθώντας να κατανοήσει τα γεγονότα που ξετυλίγονταν από πίσω. Μετά την πρώτη ιστορία, σκέφτηκε πως η ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός ενός μεγαλύτερου project. Έτσι λοιπόν κι έγινε!
Στο «Γραμμόφωνο» μπορεί να πάρει μέρος οποιοσδήποτε θέλει με την προϋπόθεση ο τίτλος του κειμένου να είναι ήδη τραγούδι, είτε ελληνικό, είτε ξένο. Περιορισμοί στο στυλ δεν υπάρχουν, ο καθένας μπορεί να γράψει διήγημα, πεζό, ποίημα ή ο,τιδήποτε επιθυμεί. Ο μόνος περιορισμός είναι στην έκταση του κειμένου, χρειάζεται δηλαδή οι συμμετοχές να είναι από 50-1500 λέξεις. Και όσο αναφορά στο στυλ των τραγουδιών, όλα τα είδη είναι καλοδεχούμενα! Οι ενδιαφερόμενοι παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν όσες φορές θέλουν.
_
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο penna.gr, 4.11.2015