25η ώρα

Αυτό εδώ το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή να μαζευτούν άλλα 364 κείμενα. Κάθε μία μέρα δηλαδή από τις 15/5/2014 μέχρι και την 14/5/2015 ανέβεναν συνεχώς κείμενα με τίτλο “25η ώρα”. Ακόμα, το project είχε τόσο μεγάλη δημοτικότητα, που ακόμα κι όταν τελείωσε δεν έπαψα να λαμβάνω συμμετοχές. Ήταν θα έλεγα ένα ξεχωριστό εγχείρημα που σκοπό είχε να προάγει τον ανοιχτή και ελέυθερη λογοτεχνία, αλλά και να δώσει βήμα σε νέες φωνές. Επίσης, άνοιξε το δρόμο και σε άλλα λογοτεχνικά project να βγουν δειλά δειλά προς τα έξω. Μάρτη του 2016 θα κυκλοφορήσουν όλες οι συμμετοχές σε e-book!

Η καθημερινότητα μας έχει γεμίσει με άπειρα στοιχεία διαρκώς επαναλαμβανόμενα. Όλη η ζωή μας είναι ένας ατέρμονος κύκλος, που διαδέχεται αριθμούς και καταστάσεις. Ο χρόνος, αυτή η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον· έχει για όλους μας είκοσι τέσσερεις ώρες, η ώρα διασπάται σε εξήντα λεπτά και το κάθε λεπτό έχει εξήντα δευτερόλεπτα, ίδια για όλους, ίδια για πάντα!

Αυτό το αόρατο χρονόμετρο έχει ξεκινήσει πριν καλά καλά έρθουμε στον κόσμο, από τη μήτρα! Έτσι, συνηθίσαμε από πολύ μικροί να διαβάζουμε την ώρα, στενέψαμε δηλαδή τα όριά μας και τα όνειρά μας σε είκοσι τέσσερις ώρες. Αυτή η αγκιστρωμένη συσκευή λοιπόν, δεν πρόκειται ποτέ να μας δείξει την 25η ώρα!

Όσο κι αν προσπαθήσαν οι ωρολογοποιοί, να δημιουργήσουν ένα ρολόι που υπολογίζει την επίδραση της βαρύτητας και να ρυθμίζει αυτόματα την κίνηση των δεικτών, έτσι ώστε να αντισταθμίζει τις επιδράσεις της και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν το κατάφεραν.

Όσο κι αν προσπάθησαν οι Ελβετοί κατασκευαστές, να φωνάξουν τους καλύτερους χρονογράφους του κόσμου και να δημιουργήσουν ένα ρολόι που γυρίζοντάς το από την άλλη πλευρά, να αποκαλύπτει τις φάσεις της σελήνης ή να αποκαλύπτει μια ουράνια όψη που δείχνει την αστρική ώρα και ένα χάρτη του ουρανού που ακολουθεί αστέρια, πάλι δεν κατάφεραν να δείξουν στο καντράν την 25η ώρα.

Όσο κι αν προσπάθησαν οι ρολογάδες, να τοποθετήσουν πάνω του κόσμου τα καράτια, τις πλατίνες, κομμάτια από μετεωρίτη, φεγγαρόπετρες και να κατασκευάσουν ένα ρολόι με απεριόριστα μηχανικά μέρη, ούτε τότε κατάφεραν οι δείκτες να ξεφύγουν από το συνηθισμένο δρομολόγιο.

Τι είναι λοιπόν η 25η ώρα; Η 25η ώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα έξω από την ρουτίνα, έξω από τα καλούπια και τα πρότυπα, έξω από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις. Έξω από οτιδήποτε μας βαραίνει. Εξήντα λεπτά, χωρίς ο χρόνος να μετράει για εμάς. Εξήντα λεπτά γεμάτα γέλιο, εξήντα λεπτά γεμάτα έρωτα. Εκεί όπου οι νόμοι της φύσης καταργούνται κι οι σεληνιακοί κύκλοι παύουν να υπάρχουν. Εκεί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε τι θα πει ρολόι, κι αντί για χτύπους ρολογιού, μετράνε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς!

Κάπου εκεί ανάμεσα, άλλες φορές στις επτά το πρωί κι άλλες φορές στις έντεκα το βράδυ έρχεται η 25η ώρα. Μια κερδισμένη ώρα μέσα στις άλλες είκοσι τέσσερις. Μια ώρα που δεν πρόκειται ποτέ να φανεί, σε αυτήν την κωλοεφεύρεση που λέγεται ρολόι.

_

Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο “25th hour project“.