Όλη η αλήθεια για το “ΜΑΜΑ”

Από το “Μαμά γερνάω” της Τσανακλίδου ως το “ΜΑΜΑ” του Ύπο ένα τσιγάρο δρόμος. Απλά κάπου στη μέση έγινε μια καραμπόλα, και ίσως το τσιγάρο να είχε κάτι περίεργο.

Συζητώντας με φίλους και γνωστούς για το συγκεκριμένο κομμάτι, λίγο πολύ καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ένα απαίσιο τραγούδι που αρχικά δεν μπορείς να καταλάβεις αν χρησιμοποιεί ελληνικό αλφάβητο ή αν οι λέξεις είναι γέννημα επιστημονικής φαντασίας. Να πω τη δικιά μου μαύρη αλήθεια, ήταν η πρώτη φορά που πάτησα στο YouTube την επιλογή για υπότιτλους, ούτε για Αγγλικά δεν το είχα κάνει.

Ακούγοντας το κομμάτι και προπαντός διαβάζοντας τους στίχους, αλλά και βλέποντας το video clip καταλαβαίνεις πως και οι τέσσερις ράπερ έχουν τσουβάλια από χρήματα και δεν «πίνουν ποτέ νερό από τη βρύση». Ακόμα, στο τελευταίο κουπλέ ο τραγουδιστής φοράει μια μπλούζα που αναγράφει «MAKE MONEY NOT FRIENDS», και εν γένει σχεδόν από όλους τους στίχους διαρρέει η διαδρομή της μεσαίας τάξης μέχρι το άγγιγμα του Μίδα.

Βοηθάει βέβαια και η φύση του ραπ-τραπ, να συμβάλει στο να νοτίσουν οι στίχοι με επώνυμες μάρκες, με χλιδάτες τοποθεσίες και με video clip που δεν φαίνονται πιρούνια αλλά τσοπ στικς. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κατακριτέο αυτό, το να ξεκινάει κάποιος από το μηδέν και ύστερα από προσπάθεια να φτιάξει μία βίλλα. Αλλά γιατί οι στίχοι χρειάζεται να σου θυμίζουν διαφημίσεις της Rolex; Η απάντηση είναι εύκολη, γιατί αυτό πουλάει, ειδικά στις μικρές ηλικίες.

Παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι έχει κάτι μαγικό, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Στην στιχουργική υπάρχει μια ειδική μέθοδος-διαδικασία που σε βοηθάει να γράψεις ένα σουξέ. Αυτό λοιπόν το κομμάτι πληροί στο έπακρο όλες τις προϋποθέσεις. Video clip που σου μένει χαραγμένο, δυνατό ρεφρέν, ρεφρέν που παίζει πάνω από πέντε φορές, ρυθμός και beat που σου χαράσσονται στο μυαλό, μικρές λέξεις που χρησιμοποιούμε πολύ στην καθημερινότητα και αρκετά άλλα.

Από το μακρινό 1988 και τον ύμνο για της μητέρες «Μαμά, πεινάω / μαμά, φοβάμαι / μαμά, γερνάω» της Τσανακλίδου μέχρι τον ύμνο των δέκα επτά εκατομμυρίων (μέχρι που ανέβηκε το κείμενο) επισκέψεων μέσα σε ένα μήνα, καταλαβαίνουμε πως η ζωή αλλάζει. Η ζωή αλλάζει ταχύτητες, γίνεται πιο γρήγορη και τώρα τρέχει με «διακόσια στη στροφή και κάποιοι ρωτάνε αν είναι μαμά». Σε τριάντα ένα χρόνια από τώρα, το 2050, πώς άραγε θα χρησιμοποιηθεί η λέξη “μαμά” στα ελληνικά τραγούδια;

Τέλος, την επιτυχία δεν την κάνουν οι συντελεστές, αλλά ο κόσμος. Εγώ κι εσύ αποφασίζουμε πιο κομμάτι θα ακούσουμε και θα ξανακούσουμε. Εγώ κι εσύ κάναμε το κομμάτι viral. Εγώ κι εσύ πληρώνουμε για να ακούσουμε ένα live. Κανείς άλλος δεν φταίει για την αποτυχία μας. Βέβαια, η αποτυχία με την επιτυχία είναι τόσο κοντά, που είναι σαν δίδυμα αδέλφια.

Πάντως, μαμά, σε αγαπώ, να ξέρεις.

_

Οι φωτογραφίες είναι από το video clip του τραγουδιού στο YouTube. Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει”