Δεν είμαι σε φάση

Βαθιά ανάσα ανακούφισης, μάτια κλειστά για λίγο, χαμόγελο αυτοελέγχου και όλα είναι όπως τα θες, ή στο περίπου.

Τι άραγε σημαίνει το σύνθημα που έγινε και τίτλος του κειμένου; Αρχικά, μπορεί να είναι κάποιο ηλεκτρολογικό αστείο… ας σοβαρευτούμε… όχι ότι πρέπει, αλλά για τις ανάγκες του άρθρου!

Δεύτερον, ή μάλλον πρώτον, το «δεν είμαι σε φάση» έχει πολλές εκδοχές και ερμηνείες. Μπορεί να σημαίνει πως δεν έχεις όρεξη να βγεις από το σπίτι, μπορεί να σημαίνει πως δεν γουστάρεις να δεις κανέναν, μπορεί να θες να βγεις από το σπίτι, αλλά να μην θες να δεις κανέναν και χίλια δυο μπορεί… Μέχρι εδώ συμφωνούμε;

Το «δεν είμαι σε φάση» κυρίως σηματοδοτεί μια μοναξιά, αλλά είναι καλό να δέχεσαι τις καταστάσεις που σου έρχονται και να τις αντιμετωπίζεις σαν παιχνίδι.

Να μην σε καταβάλλουν δηλαδή, ίσα ίσα, ακόμα και στα πιο δύσκολα να γελάς. Ακόμα, είναι σημαντικό να καταλάβεις πως έχουμε ένα μυαλό, ένα σώμα, έναν οργανισμό, μία ψυχή –χειμώνα καλοκαίρι, που λένε μερικοί– δεν είμαστε ρομπότ, οπότε είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να μην είμαστε και εμείς σε φάση.

Εδώ τα κινητά αν τα αφήσεις για δύο βδομάδες ανοιχτά αρχίζουν και κολλάνε, κλατάρουν. Ύστερα, τα πάμε στους “ειδικούς” και μας λένε «επανεκκίνηση κάνατε;»

Το «δεν είμαι σε φάση» κυρίως σηματοδοτεί μια μοναξιά, αλλά είναι καλό να δέχεσαι τις καταστάσεις που σου έρχονται και να τις αντιμετωπίζεις σαν παιχνίδι.

Η δικιά μας επανεκκίνηση όμως ποια είναι; Ένας καλός ύπνος, μια καλή βόλτα για περπάτημα, μία βόλτα με το αμάξι, το sex, μία ταινία, ένα βιβλίο, επίσης να μηδενίζουμε το κοντέρ σε πράγματα και καταστάσεις είναι μια καλή επανεκκίνηση.

Ακόμα, το «δεν είμαι σε φάση» δεν είναι κάτι τόσο αρνητικό, μπορεί να αρχίζει με “δεν” και να υποδηλώνει αρνητισμό, αλλά εμείς ουσιαστικά καθορίζουμε τι είναι αρνητικό και τι θετικό. Το οτιδήποτε που μας έρχεται είναι μια ευκαιρία για να αποδείξουμε στον εαυτό μας πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Άλλωστε, υπάρχουν και πιο σοβαρά προβλήματα…

Βαθιά ανάσα ανακούφισης, μάτια κλειστά για λίγο, χαμόγελο αυτοελέγχου και όλα είναι θα είναι όπως τα θες, ή καλύτερα.

_

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει”