Social life #5, Κυριάκος Αθανασιάδης

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη και ζει εκεί (μετά από μια εικοσαετία παραμονής στην Αθήνα), μαζί με την Κίκα και τον Αρσέν. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, σχολιογράφος και συνιδρυτής του Amagi Radio. Το τελευταίο του μυθιστόρημα είναι η «Κόκκινη Μαρία». 

#1: Δώσ’ μου ένα URL που σε χαρακτηρίζει.
Προφανώς το www.amagiradio.com: είναι η μουσική που αγαπώ, οι πολιτικές θέσεις που ενστερνίζομαι —αλλά και ο πολιτικός διάλογος που απαιτώ—, οι εκπομπές για τον πολιτισμό που με κρατούν ακμαίο, οι φίλοι —παραγωγοί και κοινό— που συγκροτούν εν πολλοίς αυτό που λέγεται «ο κύκλος μου». Είμαι ακροατής του Αμάγκι, και άρα ο Αμάγκι είμαι εγώ.

#2: Αν μπορούσες να αγοράσεις ένα hashtag και να το χρησιμοποιείς μόνο εσύ, ποιο θα ήταν αυτό;
Τα hashtag είναι μόνο για τους άλλους, όχι για κάποιον από μας. Οπότε το #this_is_not_a_hashtag.

#3: Αν αύριο έκλεινε το Facebook, τι θα έκανες;
Θα κλείσει όταν θα έχει αναπτυχθεί ένα άλλο παρόμοιο Μέσο, εμφανώς καλύτερο. Οπότε θα είχα ήδη κάνει την εγγραφή μου στο καινούριο. Αλλά δεν θα κλείσει έτσι σύντομα το Facebook, θα ζήσουμε μαζί, και δι’ αυτού, πολύ-πολύ καιρό ακόμα. Είναι η σπηλιά των θησαυρών, κι ακόμα δεν έχουμε εξερευνήσει παρά μόνο την είσοδό του — έχει πολύ βάθος ακόμα.

#4: Πιστεύεις στον έρωτα με το πρώτο add;
Όχι, για όνομα του Θεού.

#5: Ποια είναι η μονάδα μέτρησης των social δικτύων;
Για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, το like κάποιων, πολύ συγκεκριμένων, προσώπων. Όσο πιο πολλά, και πιο αναπάντεχα, είναι αυτά, τόσο πιο καλά.

#6: Γιατί δίνουμε περισσότερα like, παρά αγκαλιές;
Το αντίθετο συμβαίνει μόνο στα ψυχιατρεία.

#7: Πόσο ζηλεύεις τη virtual ευτυχία των άλλων;
Αν εννοείτε την επιτυχία (πολλοί Φίλοι, πολλά like, πολλή επιδραστικότητα), πολύ. Αν εννοείτε την ευτυχία-ευτυχία, καθόλου: απλώς τη χαίρομαι. Βέβαια, δεν υπάρχει virtual ευτυχία, η ευτυχία είναι ευτυχία, δεν έχει πρόσημο.

#8: Τα status σου έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη ή εκφράζεις αβίαστα κάποια άποψη;
Είμαι γνωστός για το δεύτερο.

#9: Αν είχες τη δυνατότητα να γράψεις έναν μόνο αλγόριθμο, τι από τα δύο θα διάλεγες: να αποτινάξεις όλη τη μελαγχολία των ανθρώπων που έχει δημιουργηθεί από τα social networks, ή να ερωτευτείς παράφορα;
Δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες για να μελαγχολεί κάποιος, και σίγουρα όχι το «άμεσο πολλαπλό ταχυδρομείο» που συνιστούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κανείς θα βρει άφθονους λόγους για να μελαγχολήσει, επειδή ούτως ή άλλως κουβαλά ανέκαθεν τους σπόρους της μελαγχολίας μέσα του — δεν ευθύνονται τα Social σε κάτι. Αναφορικά, δε, με το δεύτερο: ο παράφορος έρως ανήκει στην επικράτεια των εφήβων και της εφηβικής λογοτεχνίας που διαβάζουν ενήλικες.

#10: Έτος 2025: πώς φαντάζεσαι τα social media;
Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Απλώς, θα είναι από κάθε άποψη (από όσες μπορούμε να σκεφτούμε, και από όσες δεν μας περνάν καν από το μυαλό σήμερα) ακόμη καλύτερα, ασυζητητί — και, μέσω αυτών, θα είναι καλύτερη και η ζωή. Τα Social Media είναι ευλογία.

_

Social media links:
https://www.facebook.com/kyriakos.ath
https://twitter.com/kyr_ath

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο ΓΚΡΕΚΑ