Κάθε μέρα του 2020, ο Γιώργος Ιατρίδης γράφει κι από ένα κεφάλαιο στο ψηφιακό του βιβλίο

Από τον Άρη Δημοκίδη

Μας μιλά για το πρότζεκτ «Εικονικά Πραγματικοί» που όταν τελειώσει η χρονιά θα αποτελείται από 366 αφορισμούς για τα σόσιαλ μίντια

«Ζούμε μια δεύτερη ζωή στα κοινωνικά δίκτυα, σαν μια δεύτερη ενηλικίωση, όμως, αντί να ωριμάζουμε, στενεύουν οι αντιλήψεις μας. Μεταφράζουμε τα πάντα σε αριθμούς και αντί να συνδεόμαστε με τον άλλον, αποτραβιόμαστε ακόμα πιο πολύ. Στα αλήθεια, τι πραγματικά θα συμβεί σε λίγο καιρό;» αναρωτιέται ο Γιώργος Ιατρίδης και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις με το νέο του πρότζεκτ, που θα μπορούσε να είναι κι ένα εγχειρίδιο κοινωνικών δικτύων για αρχάριους και ταυτόχρονα ένας επαγγελματικός οδηγός για social media managers.

Στο κοντινό μέλλον η εικονική πραγματικότητα θα γίνει τόσο απτή, σε σημείο να αναρωτιόμαστε αν τελικά εμείς είμαστε «Εικονικά Πραγματικοί».

“Το μόνο που απομένει είναι να μας δικαιώσει η ιστορία
ή μάλλον τα stories”.

-Μίλησέ μας για την έμπνευση πίσω απ’ το πρότζεκτ.
Η έμπνευση πίσω από το project-βιβλίο ήρθε τελείως αυθόρμητα. Γενικά μου αρέσει να δημιουργώ μικρά εγχειρήματα, να στήνω προσωπικά blogs, να μελετάω τα social media. Επίσης μου απέρριψαν και το βιβλίο μερικοί εκδοτικοί οίκοι. Όλο αυτό το κράμα με οδήγησε από μόνο του στο να φτιάξω κάτι ρηξικέλευθο και να δομήσω το βιβλίο ως ένα on line project.

-Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής για το “Εικονικά Πραγματικοί”;
Καλά κάνεις και χρησιμοποιείς ενεστώτα, Άρη, μιας και πολλοί αφορισμοί μπορούν να προστεθούν, καθώς εξελίσσεται το βιβλίο. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους στα μέσα μαζικής μεταφοράς που σκύβουν πάνω από μία οθόνη, από ζευγάρια που έχουν ξεχάσει πως είναι τα μάτια του συντρόφου τους, γιατί χαζεύουν άλλες ζωές, από τους χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και τέλος, καταγράφω τη δικιά μου συμπεριφορά απέναντι σε όλα αυτά.

-Ποια η δική σου σχέση με τα σόσιαλ;
Θα σου απαντήσω με τον αφορισμό νούμερο 339: «Η αλήθεια είναι πως είμαι μεγάλος οπαδός των social media. Τα αγαπάω όμως τόσο πολύ, που στο τέλος καταλήγω να τα μισώ. Σίγουρα είμαι υπέρ των κοινωνικών δικτύων, αλλά με έναν τρόπο παλιομοδίτικο. Μου αρέσαν τότε που είχαν πρωτοβγεί, τότε που όλα ήταν αγνά και άγνωρα. Τότε που δε βάζαμε το εγώ μας πρώτο, αλλά τη δημοσίευση. Τότε που δεν υπήρχαν διαφημίσεις και διαπιστευμένοι λογαριασμοί. Τότε που δεν γδυνόντουσαν οι γυναίκες για να μαζέψουν like. Τότε που δεν ανεβάζαμε selfie με τον αστακό. Τότε που ένιωθες χαρά όταν ανέβαζες κάτι».

-Κι η σχέση σου με το γράψιμο;
Γράφω καθημερινά, για τουλάχιστον δύο ώρες, είναι ο τρόπος μου για να ξεπερνάω δυσκολίες. Νιώθω πως αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης δεν μπορεί να μου τη χαρίσει κανένα extreme σπορ. Ακόμα, αρθρογραφώ σε site, αλλά και στο δικό μου blog.

-Ποια είναι τα μέχρι τώρα σχόλια που έχει δεχτεί για το βιβλίο;
Από την μία κάποιοι εκφράζουν την απορία πως είναι δυνατόν να κράζεις τα social media όταν εσύ ο ίδιος τα χρησιμοποιείς και μάλιστα για λόγο επαγγελματικό, για το βιβλίο δηλαδή. Όμως, όπως εξήγησα και παραπάνω, εγώ τα αγαπάω τα social και τις εκφάνσεις τους και θεωρώ πως μέσα από αυτή τη διαδικασία φωτίζω αθέατες πλευρές. Αν κάποιος συνεχίσει να διαβάζει το βιβλίο, θα καταλάβει καλύτερα τι εννοώ. Από την άλλη, αρκετοί το βρίσκουν μια πολύ ευφάνταστη και δημιουργική ιδέα.

-Ποιος απ’ τους αφορισμούς του βιβλίου ταιριάζει περισσότερο στη φάση που βρίσκεσαι τώρα;
Θα έλεγα με τον αφορισμό νούμερο 53: «Το ζήτημα στο Internet και εν συνεχεία στα s.m. δεν είναι πόσο καλός είσαι, αλλά πόσο μακριά θες να φτάσεις. Εδώ, δεν υπάρχουν όρια. Ένας ωκεανός είναι το Internet, όπου χάνεσαι κάθε μέρα μέσα στα κύματά του, αλλά όμως δεν ζητάς στεριά, ζητάς το πιο βαθύ σημείο για να φτιάξεις εκεί την στεριά σου. Ένας απύθμενος ωκεανός ευκαιριών είναι το Internet».

-Έχει περάσει μόλις το ένα τρίτο του βιβλίου, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;
Όντως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Η αλήθεια είναι πως έχω σκεφτεί πολλά όμορφα πράγματα. Θα αποκαλύψω λίγα, έτσι ώστε να υπάρχει μυστήριο. Θα φτιάξω αυτοκόλλητα QR code που θα καταλήγουν στις ιστορίες, μερικά video που θα χαρακτηρίζουν το βιβλίο και κάποια σκίτσα με αφορισμούς. Η συνέχεια στις οθόνες, μέσω του eikonikapragmatikoi.

_

Η πρώτη δημοσίευση έγινε εδώ.