Φόβος κανένας – Γιάννης Φαρσάρης

Ξενοδοχείο: “Φόβος κανένας”

Ένα ξενοδοχείο με 29 δωμάτια. Το ξενοδοχείο λέγεται “Φόβος κανένας”. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι κάτοικοι του ξενοδοχείου φοβούνται, φοβούνται πολύ. Φοβούνται για τις οικογενειακές τους σχέσεις που πάνε κατά διαόλου, για τα συναισθήματά τους που είναι τρυπημένα και γενικά για τη ζωή τους που βρίσκεται στο περιθώριο. 29 δωμάτια στη μέση του πουθενά με ζωγραφισμένα παράθυρα. 29 μικροαστικά δωμάτια με ανθρώπους που αδικήθηκαν, αλλά και αδίκησαν τη ζωή. 29 δωμάτια όπου οι ενοικιαστές γεύονται το φαγητό από το πάτωμα, και τα αισθήματα από ορούς. 29 δωμάτια, ούτε καν 30. 29 δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο, όπου οι χαρακτήρες έχουν κάνει συμφωνία μεταξύ τους να μην μιλάνε, να μην γελάνε και γενικά να παραμένουν αρραγής.

Διαβάζοντας το βιβλίο, από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα γράμματα, καταλαβαίνεις μια όμορφη αντίθεση να διαρρέει τις σελίδες. Από την μία η μέθοδος της αυτοέκδοσης, όπου η διαδικασία ήταν μέσω συλλογικής χρηματοδότησης, και από την άλλη η διαδικασία γραφής και κατ’ επέκταση η θεματολογία. Θεωρώ πως ο “Φόβος κανένας” του Γιάννη Φαρσάρη είναι ύμνος στη μοναξιά, στο ασυνείδητο, αλλά και στην απώλεια. Υπάρχει πολύ δυστυχία εκεί έξω, και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν απέχει πολύ από το σπίτι μας. Το μόνο σίγουρο είναι, πως έχουμε υπάρξει μύστες αυτών των θεαμάτων, αλλά και ένοικοι της ίδιας μας της ζωής.

Ας σπεύσουμε να διαβάσουμε κάτι που -ίσως- θα αφυπνίσει τις χαλαρές αισθήσεις μας. Και παράλληλα να αφηγηθούμε στον εαυτό μας πως εκεί έξω υπάρχει στοργή.

_

Μπορείς να διαβάσεις ελεύθερα το συγκεκριμένο βιβλίο από εδώ.
>> www.openbook.gr/2015/11/fovos-kanenas.html