Απολογισμός: Δημιουργώντας 3 λογοτεχνικά project

Πριν λίγες μέρες έκλεισε ένας πολύ μεγάλος κύκλος από μια σειρά από ανοιχτά λογοτεχνικά project.

“25th hour” project – “25η ώρα”, μια ιστορία κάθε μέρα

Αρχείο | Πληροφορίες | Συγγραφείς

Ήταν μέσα Μαΐου όταν μου κατέβηκε μια ιδέα σχεδόν από το πουθενά να δημιουργήσω ένα ανοιχτό λογοτεχνικό εγχείρημα που θα λέγεται “25η ώρα”. Οι προδιαγραφές φάνταζαν δύσκολες μιας και στο πλάνο του μυαλό μου είχα βάλει, πως κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο θα αναρτάται και μια συμμετοχή από διαφορετικό συγγραφέα. Έτσι κι έγινε, 15 Μαΐου 2014 δημοσιεύεται το πρώτο κείμενο με τίτλο “25η ώρα”, για να ακολουθήσουν άλλα 364! Η συγκεκριμένη ιδέα όχι μόνο πέτυχε, αλλά υπήρχαν αρκετά κείμενα που δυστυχώς έμειναν έξω. Η τόση μεγάλη απήχηση μας έκανε να δημιουργήσουμε και το αντίστοιχο e-book.

 

Γραμμόφωνο – Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία

Αρχείο | Πληροφορίες | Συγγραφείς

Μετέπειτα ήρθε το δικό μου αγαπημένο project που ήταν το “Γραμμόφωνο”. Από παιδί μου άρεσε ο στίχος. Κατηφόριζα τα καλοκαίρια από το εξοχικό προς την παραλία και σκεφτόμουν στίχους, αλλά και ποιος έχει γράψει το κάθε ένα. Σφύριζα τα λόγια και ένιωθα τον παλμό των δημιουργών. Η γενική αφορμή ήταν αυτή, η ειδική αφορμή ήταν ένα τραγούδι που τους στίχους του συγκεκριμένου κομματιού, τους είχα γράψει με μπογιά στο παλιό μου σπίτι. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά το project αυτό διήρκησε για 1.5 χρόνο μαζεύοντας 295 συμμετοχές! Ελληνικά και ξένα κομμάτια “μπλεχτήκανε” και δημιουργήσανε μια κολεκτίβα λογοτεχνίας. Τον έμμετρο λόγο καταφέραμε και τον κάναμε πεζό, βασιζόμενοι αλλά και σεβόμενοι στην πρώτη ύλη.

 

Ανεμολόγιο – Κάθε τόπος, μια ιστορία

Αρχείο | Πληροφορίες | Συγγραφείς

Τέλος, η τριλογία των project τελειώνει με το “Ανεμολόγιο” που μέσα σε 6 μήνες δημοσιεύτηκαν 56 συμμετοχές από 56 διαφορετικούς συγγραφείς. Στο τελευταίο εγχείρημα γράψαμε για τόπους. Για τόπους που είχαμε πάει ή ακόμα και για τόπους που θα θέλαμε να έχουμε πάει. Οι συγγραφείς που πήρανε μέρος είχαν -και έχουν- πολύ μεγάλη φαντασία και τον τόπο αυτόν, τον μετέφρασαν κι αλλιώς. Γράψανε για ανθρώπους. Μιας και οι άνθρωποι είναι προορισμός. Ίσως ο καλύτερος προορισμός. Ίσως το καλύτερο ταξίδι είναι να ταξιδέψεις στις όχθες, αλλά και μύχια ενός ανθρώπου. Και αν θέλαμε να να συνδέσουμε όλα τα project μαζί, θα λέγαμε αυτό εδώ το στιχάκι: «Το πιο μακρύ ταξίδι μου εσύ, η νύχτα εσύ το όνειρο της μέρας…».

 

Με μια απλή πρόσθεση, τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν, αλλά και που θα βρίσκονται για πολύ καιρό on line στις συγκεκριμένες διαδικτυακές βιβλιοθήκες είναι 716!

 

Εν κατακλείδι, όλο αυτό το ταξίδι της ανοιχτής λογοτεχνίας, αλλά και της λογοτεχνίας γενικότερα σε καμία περίπτωση δεν τελειώνει εδώ! Αφενός υπάρχει το Inner, όπου δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να χωρέσει όσα δεν μπορούσαν να χωρέσουν τα project, αλλά και αφετέρου, αυτές τις μέρες τελειώνω το δεύτερο βιβλίο μου. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά είναι μια μικρή αρχή, μια απαρχή για πολλά όμορφα πράγματα!

Μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους πήραν μέρος.

_

Αν θες να μοιραστείς μαζί μου μία ιδέα ή αν έχεις κάτι ολοκληρωμένο σαν εγχείρημα ή ακόμα και μία σκέψη για όλα αυτά, θα χαρώ να μου στείλεις – giorgos.iatridis@gmail.com