Η κ. Κούλα & Το Fiber To The Home

Η μικρή ιστορία που ακολουθεί έχει πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, μπλεγμένα όμως με υπερβολές. Παρ’ όλα αυτά, για εμένα, η υπερβολή, είναι μια πράξη που θα συμβεί μελλοντικά.

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον πλανήτη Γη είναι αδιαμφισβήτητα το Internet. Αν κάνουμε μία πολύ μικρή αναδρομή ξεκινήσαμε δειλά δειλά με κάποιες συνδέσεις dial up και τα περίφημα modem που μοιάζανε με μπρίκια, σιγά σιγά συνδέσαμε τα router κι από την 2 ταχύτητα, πήγαμε στην 4, από εκεί εκτοξευτήκαμε στην 24, μετά 50, 100, 200, φτου και βγαίνω!

Οι απαιτήσεις των ανθρώπων όμως δεν έχουν τελειωμό. Έτσι, η τεχνολογία προχώρησε και άλλο και πια έχουμε την οπτική ίνα. Δεν σταθήκαμε όμως εκεί, προχωρήσαμε ακόμη λίγο, και πια η τελευταία εξέλιξη στις συνδέσεις Internet, λέγεται Fiber To The Home, ή αλλιώς, η οπτική ίνα στο σπίτι! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αντί να έχουμε τα καφάο σε μια τοποθεσία οπουδήποτε μακριά μας, θα έχουμε ένα μικρό καφάο έξω από την κουζίνα μας ή από το σαλόνι μας. Άρα, δε θα υπάρχει καμία απώλεια, άρα, η ονομαστική ταχύτητα, θα είναι και πραγματική, κοινώς υπερβολικά πολύ γρήγορο Internet. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία σύνδεση 200 Mbps μια ταινία των 4GB θα κατεβαίνει σε 3,5 λεπτά και αντιστοίχως αν θέλουμε να ανεβάσουμε ένα video 4GB ο χρόνος θα είναι 35 λεπτά.

Ακούγεται καλό, αλλά υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο αλλά. Κάτι που μπορεί να κοστίσει σε όλες τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, κάτι που μπορεί να είναι η μαύρη σελίδα στο Internet, ή τουλάχιστον, το μαύρο πρόβατο! Για να μπει η οπτική ίνα κατ’ ευθείαν στο σπίτι (FTTH) θα πρέπει απαραιτήτως να έχουμε την έγκριση από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας μας. Ακόμα, ο πρώτος (ο μαλάκας) που θα κάνει τη σύνδεση θα επιβαρυνθεί με ένα κόστος εγκατάστασης 50€ – εκτός και αν είναι αρκετά έξυπνος και τα βάλει στα κοινόχρηστα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν θα έρθουν οι τεχνικοί να περάσουν την οπτική ίνα, θα πραγματοποιήσουν την εγκατάσταση σε όλα τα σπίτια της πολυκατοικίας, ανεξαρτήτως αν θα το βάλουν οι υπόλοιποι ένοικοι ή όχι. Αν για παράδειγμα στο ισόγειο μένει η κ. Κούλα, θα βάλει και αυτή Fiber To The Home, παρακαλώ! Βέβαια, εκείνη θα το λέει Viber, στην καλύτερη.

Ο κ. Αριστομένης όμως, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας με το τιραντάκι το λευκό, τη καφέ άπλυτη ζακέτα, το σορτσάκι τζιν –ανεξαρτήτου εποχής– και τη γόπα από τσιγάρο, που λες και είναι ζωγραφισμένη, αφού κανείς δεν τον έχει δει να μην καπνίζει· αν λοιπόν αυτός, έχει αντίθετη γνώμη και πει όχι, τότε, τα όνειρα του Κωστάκη να παίζει LoL και Fortnite ταυτόχρονα και να ανεβάζει video στο Youtube και στο Twitch παράλληλα, θα ναυαγήσουν πλέρια! Ο διαχειριστής μπορεί να πει όχι για πολλούς λόγους. Πρώτον, αλλάζει, έστω και λίγο, η μορφολογία της πολυκατοικίας, μπαίνει ένα μικρό κουτάκι έξω από κάθε διαμέρισμα, μπαίνουν κάποια καλώδια παραπάνω, δεν είναι και λίγο πράγμα, αλλάζει η αισθητική του οικήματος! Δεύτερον, μπορεί να πιστεύει πως είναι του διαόλου, και να έχει και δίκαιο, τι οπτική ίνα και μετάδοση δεδομένων μέσα από γυαλί, είχατε και στο χωριό σας;! Τρίτον, και ίσως το πιο σύνηθες, μπορεί να μην γνωρίζει καν την ύπαρξη του Κωστάκη, επί 15 σερί χρόνια στην ιδία πολυκατοικία είχαν-δεν είχαν πει ένα γεια, και αυτό με τα μάτια, οπότε, γιατί να του κάνει τη χάρη;

Κάπως έτσι το Fiber To The Home το οποίο είναι ότι πιο hot υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αναφορά τις συνδέσεις Internet, κινδυνεύει να ναυαγήσει. Μπορεί δηλαδή να υπάρξει κι ένα τέλμα στο Internet. Μπορεί κιόλας να βγει το Fiber με Drone, που θα πετάνε από έξω από τις πολυκατοικίες αντί για τα πουλιά –άσχετο, έχετε δει τελευταία πουλιά στην Αθήνα;– και θα μεταφέρουν αλγορίθμους στον αιθέρα. Μπορεί όμως να έρθει και η κ. Κούλα από το ισόγειο, και να “φορμάρει” όλα τα drone με ένα δίκαννο, με ένα δίκαννο τελευταίας τεχνολογίας που έφτιαξε η ίδια, γατάκια!