Αλλάζει ο νόμος για το βιασμό, αλλάζουμε μυαλό; Προστέθηκε στο νόμο η διευκρίνιση, ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση, είναι βιασμός!
Θα σταματήσουμε να θεωρούμε τις γυναίκες υπεύθυνες όταν αυτό τους συμβαίνει; Να κριτικάρουμε το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους; Θα σταματήσουν τα θύματα να θυματοποιούνται και το έγκλημα να λάβει τις σωστές του διαστάσεις; Είναι δυνατόν εν έτει 2019 να συζητάμε ακόμα για το πώς ορίζουμε το βιασμό; Στη χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού να ψάχνουμε και να αργούμε να ορίσουμε το βιασμό;
Να μην εισακούονται αμέσως οι εμπεριστατωμένες απόψεις των αρμόδιων οργανώσεων που κλήθηκαν να μιλήσουν για το θέμα; Πόσο πρέπει να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες που υποδέχονται αυτούς τους ανθρώπους στις υπηρεσίες τους, ώστε να μην τους τραυματίζουν και άλλο; Αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, γιατροί, δικαστές… Γιατί υπάρχει προκατάληψη και σεξισμός δυστυχώς και ανάμεσα στους επαγγελματίες; «Την πήδηξαν, επειδή φορούσε μίνι φούστα!», «Φέρεται σα τσουλάκι, λογικό να της επιτεθούν!», μερικές από τις πιο κλισέ εκφράσεις.
Ακόμα, να μην ξεχνάμε πως και μία πόρνη μπορεί να βιαστεί. Όπως και η σύζυγος από τον σύζυγο. Ο νέος νόμος προλαμβάνει τη βία, προστατεύει τα θύματα, διώκει τους δράστες πάντως. Παίρνει μέτρα για όλα τα είδη ενδοοικογενειακής βίας, το βιασμό, την παρενόχληση, τους stalkers! Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε ολόκληρη εκστρατεία με συλλογή υπογραφών και δημιουργία σχετικών video ευαισθητοποίησης! Όπως βιασμός θεωρείται και η λεκτική βία-απειλή. Το να μην αντιδράσει το υποψήφιο θύμα στην επίθεση του βιαστή δε σημαίνει συναίνεση!
Μιας και το θέμα δεν είναι καθόλου επιφανειακό, άρχισα να το ψάχνω λίγο πιο διεξοδικά, έτσι λοιπόν ρώτησα μερικές γυναίκες για το πώς αισθάνονται για αυτήν την αλλαγή. Ιδού οι απαντήσεις:
«Συμφωνώ με τη νέα απόφαση, θα έπρεπε να ‘χε γίνει από καιρό!»
Ελένη, 35 ετών, κοινωνική λειτουργός
«Οτιδήποτε γίνεται χωρίς τη συναίνεση μας, είναι παράνομο ή ανήθικο. Καταπάτηση της προσωπικής μας ελευθερίας. Σίγουρα χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ακόμα και στο γάμο με κάποιες εξαιρέσεις».
Γεωργία, 50 ετών, οικιακά
«Οι γυναίκες θα έπρεπε να αμύνονται, να μην φοβούνται να καταγγείλουν το βιαστή, να πηγαίνουν στην αστυνομία αμέσως, και ακόμα να προτρέπουν και άλλες γυναίκες να μιλούν! Να μην το κρύβουν! Έτσι δίνουν θάρρος στο βιαστή! Όταν πηγαίνουν τα κτήνη στη φυλακή, να γίνει νόμος να τους πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα (βιάζουν)! Μόνο τότε θα φοβούνται κάποιοι που θα τα ακούνε στις ειδήσεις να μην τολμήσουν…!»
Μάρθα, 56 ετών, κομμώτρια
«Όπου τελειώνει η λογική τελειώνει και η ανοχή! Συνήθως πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια και να επαναλαμβάνονται γεγονότα για να ταρακουνηθούν λίγο και να αλλάξουν κάποια πράγματα! Όπως οι νόμοι! Χρειάζεται και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μάθημα στα σχολεία! Νόμοι αυστηροί που θα τηρούνται!»
Μαρία, 39 ετών, ελεύθερη επαγγελματίας
Και εδώ μερικά μόνο –ακραία– γεγονότα που έχουν συμβεί ανά τον πλανήτη:
Οι πληγές, σωματικές και ψυχικές, θα αργήσουν να σβήσουν από την Καρλά από το Μεξικό που βιάστηκε για πάνω από 43.000 φορές… (2015)
Έχουμε μέλλον για να απαλυνθεί ο πόνος της ανήλικης που βιάστηκε 3 φορές μέσα σε 1 ώρα στο Λονδίνο… (2017)
Η ψυχραιμία και η φιλειρηνικότητα του 22χρονου στη Γαλλία που κακοποιήθηκε και βιάστηκε από αστυνομικό παροιμιώδης… (2017)
Τα στατιστικά που θα θέλαμε πολύ να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
-Μόνο 8 στις 31 χώρες έχουν νόμους που διευκρινίζουν ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
-1 στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί – 9 εκατομμύρια το σύνολο
-1 στις 10 γυναίκες άνω των 15 έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση
-Περισσότεροι από 1 στους 5 πιστεύει ότι οι γυναίκες το φαντάστηκαν ή υπερβάλλουν…
-Περισσότεροι από 1 στους 4 πιστεύει ότι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς συναίνεση μπορεί να δικαιολογείται αν το θύμα είναι μεθυσμένο, φοράει αποκαλυπτικά ρούχα, δε λέει “όχι” ξεκάθαρα ή δεν αντιστέκεται!
Ας ενδιαφερθούμε, ας εκπαιδευτούμε, ας ευαισθητοποιηθούμε…
_
Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει“