Γιάννης Ρούσσος: «Η κωμωδία είναι μία τέχνη και πιστεύω πως η τέχνη οφείλει να προβληματίζει»

Με τον Γιάννη η συνέντευξη “έκατσε” κάπως τυχαία. Ένας φίλος μου μου είπε πως έχει έναν φίλο στο Facebook που ανεβάζει χιουμοριστικά status και πως είναι πολύ καλός κωμικός. Κάπως έτσι κατέληξα να βλέπω αποσπάσματα από παραστάσεις του στο YouTube, συμμετοχές στην εκπομπή «Pitατάκες» και video από την εκπομπή «Airball» όπου είναι συμπαρουσιαστής. Ύστερα από λίγες μέρες του έστειλα και κάπως έτσι συναντηθήκαμε στο Τζένγκα στα Πετράλωνα. Δώσαμε ραντεβού 11.30, αλλά κουβεντιάζοντας, λέγοντας αστεία, λογοπαίγνια και ανέκδοτα η ώρα πήγε 17.00. Μερικά μόνο από όσα είπαμε μπορείς να τα διαβάζεις από εδώ.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα.
Γιάννης Ρούσσος:
Με λένε Γιάννη, είμαι 30 ετών, μένω στον Κορυδαλλό και είμαι stand up κωμικός. Έχω τελειώσει marketing από το ΤΕΙ Αθήνας ενώ για 8 χρόνια δούλευα σαν ντελιβεράς. Τον τελευταίο χρόνο αποφάσισα να παρατήσω την λαμπρή μου καριέρα στον χώρο της διανομής και επιτέλους ξεκίνησα να ασχολούμαι αποκλειστικά με την κωμωδία.

Πώς ξεκίνησες το stand up;
Ξεκίνησα να παρακολουθώ ξένο stand up comedy αρκετά χρόνια πριν ανέβω εγώ ο ίδιος σε σκηνή. Στο μυαλό δεν υπήρχε τότε σαν προοπτική να ανέβω έστω μια φορά. Απλά αγαπούσα την κωμωδία σαν κοινό και με ενδιέφερε να μελετήσω γύρω από την ψυχολογία του χιούμορ. Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν όταν έκανα την πτυχιακή μου με θέμα το «το χιούμορ στη διαφήμιση», όπου πήρα συνεντεύξεις από ήδη γνωστούς ελληνες κωμικούς. Εκείνη την περίοδο έμαθα ότι ο Γιώργος Χατζηπαυλου κάνει σεμινάρια κωμωδίας και σκέφτηκα να πάω μιας και θα με βοηθούσε αρκετά στην πτυχιακή μου. Τελικά ήταν σεμινάρια stand up comedy! Ναι, δεν το είχα καταλάβει, τόσο βλάκας ήμουν. Αυτά τα σεμινάρια έκλειναν με μια μικρή παράσταση στην οποία πήρα μέρος τελευταία στιγμή μιας και ακόμα δεν ήθελα να νιώσω αυτή την έκθεση προς το κοινό. Τελικά η παράσταση πήγε υπέροχα, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να ξανανέβω οπωσδήποτε στη σκηνή και έτσι τον Ιανουάριο του 2015 έπαιξα στο πρώτο μου open mic. Από τότε, απλά συνέχισα να ψάχνω παραστάσεις.

Πώς θα χαρακτήριζες την κωμωδία σου;
Αρκετά σουρεαλιστική. Είναι ένας κόσμος στον οποίο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Κάθε παράλογη σκέψη έχει μια δόση λογικής μέσα στον περίεργο τρόπο που σκέφτομαι. Για παράδειγμα αν αυνανίζεσαι ενώ είσαι μεθυσμένος, ε είναι ξεκάθαρο, σε εκμεταλλεύεσαι! Μου αρέσει πολύ μέσα από τον σουρεαλισμό να στηλιτεύω κακώς κείμενα (θέματα ταμπού). Η άλλη αγάπη μου βέβαια είναι το παιχνίδι με τις λέξεις, κάτι που δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός του περιεχομένου μου.

Πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή;
Υπέροχα! Αρκεί να έχει κόσμο από κάτω, διαφορετικά είσαι ένας τρελός. Το να μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από την κωμωδία και παράλληλα το κοινό να γίνεται, έστω για λίγο, κομμάτι του εαυτού σου είναι μαγικό. Τα κείμενα μας δεν θα είχαν κανένα νόημα δίχως τον κόσμο. Γενικά τίποτα δεν έχει νόημα αν δεν το μοιραζόμαστε. ΜΠΟΥΜ! Και φιλόσοφος.

Τι προτιμάς 100.000€ ή 100.00 subscribers στο κανάλι σου στο YouTube;
Ή 100.000 αστεία;
Ανάμεσα σε 100.000€ και σε 100.000 subscibers η απάντηση είναι πολύ εύκολη, ξεκάθαρα 100.000€. Τώρα ανάμεσα σε 100.000€ και σε 100.000 αστεία τότε και πάλι η απάντηση είναι εύκολη, 100.000 αστεία (ελπίζω μόνο να έχω και τα 100.000€ της πρώτης ερώτησης).

Τι είναι το «Airball» για όποιον δε το γνωρίζει;
Το Αirball είναι μια χιουμοριστική ιντερνετική εκπομπή για το ΝΒΑ. Εγώ, παρέα με τον συνάδελφο κωμικό και φίλο Άγγελο Σπηλιόπουλο, είμαστε οι παρουσιαστές της εκπομπής. Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 2019 από το Comedy Lab και αποτελεί την πρώτη εκπομπή στην Ελλάδα που συνδυάζει κωμωδία και ΝΒΑ. Μεγάλο μέρος του μπασκετικού κοινού αγκάλιασε την εκπομπή και ήδη ανυπομονούμε για την επόμενη σεζόν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την εκπομπή που κάνετε;
Είναι πολλά τα οφέλη. Από την μία το γράψιμο παρέα με έναν συνάδελφο σε κάνει καλύτερο στην δουλειά σου. Παίρνουμε πράγματα ο ένας από τον άλλον και ευτυχώς όχι πράγματα κυριολεκτικά όπως κινητά ή αναπτήρες. Αν και μου λείπουν αρκετοί αναπτήρες το τελευταίο διάστημα… Πέρα από το bonding ανάμεσα μας όμως, είναι εξίσου σημαντικό και το κομμάτι της αναγνωρισημότητας από το κόσμο μιας και μπορούν να έρθουν ευκολότερα σε παραστάσεις μας.

Ένα σχόλιο για τον Άγγελο.
Είναι ένας από τους καλύτερους κωμικούς στην Ελλάδα και ένας από τους καλύτερους μου φίλους.

Μια σύντομη περιγραφή για το πώς ένιωσες όταν ήσουν κοντά στον Γιάννη Αντετοκούμπο;
Δέος. Το να μιλάς με τον ΜVP είναι κάτι που δεν ζεις κάθε μέρα. Ένας από τους πρώτους στόχους του Airball ήταν στο τέλος της σεζόν να είμαστε στον ίδιο χώρο, έστω και για λίγο, με τον Γιάννη. Και το καταφέραμε. Έπρεπε να του κάνουμε μόνο μία ερώτηση και τελικά του κάναμε δύο. Αλλά έτσι είμαστε εμείς, απρόβλεπτοι.

Μία πρόβλεψη για το ποιος θα πάρει το φετινό Μουντομπάσκετ.
Πιστεύω οι Η.Π.Α παρ’ότι και οι Σέρβοι έχουν καλή ομάδα. Όσον αφορά την εθνική μας θα είναι πολύ κρίσιμο το να μπαίνουν τα σουτ των περιφερειακών από τις πάσες του Γιάννη. Θα τον κλείνουν 2-3 άτομα οπότε θα πρέπει να μπαίνουν τα ελεύθερα σουτ. ΜΠΟΥΜ! Και προπονητής.

Αν αύριο έκλεινε το YouTube, πώς θα προωθούσες τι δουλειά σου;
Στη αρχή θα έκλαιγα. Μετά θα έλεγα «έι, δεν προωθείς ιδιαίτερα την δουλειά σου από το youtube οπότε χαλάρωσε, έτσι κι αλλιώς εχεις facebook και instagram». Αμέσως μετά θα πήγαινα σε ψυχίατρο διότι δεν είναι πολύ υγιές να κάνεις τέτοιον διάλογο με τον εαυτό σου.

Τρία χαρακτηριστικά ενός καλού κωμικού.
Το πιο σημαντικό είναι η εργατικότητα. Τα πάντα είναι θέμα δουλειάς. Προσωπικά δεν πιστεύω στο ταλέντο, όλοι κουβαλάμε μια δουλειά που έχει γίνει είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις επαφή με την πραγματικότητα. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, πρέπει να τον παρακολουθείς και να παρατηρείς την εξέλιξη ώστε οι αναφορές σου να είναι και σχετικές με το τώρα. Τέλος, εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο κωμικός να βρίσκεται στην παράσταση αλλά όχι μόνο κυριολεκτικά. Να αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στον χώρο ανά πάσα στιγμή, να έχει ενσυναίσθηση. Ο καλός κωμικός πρέπει να είναι ζωντανό κομμάτι της παράστασης, όχι απλά ένας τύπος που διαβάζει ένα κείμενο.

Αν δεν ήσουν κωμικός τι θα ήθελες να ήσουν;
Μπασκετμπολίστας! Ιδανικά θα ήθελα να είμαι πάλι Γιάννης αλλά αυτή τη φορά Αντετοκούνμπο. Το μπάσκετ ήταν το μεγάλο μου όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον κυνηγάω το δεύτερο μεγάλο μου όνειρο, την κωμωδία. Αν δεν πάει καλά κι αυτό δεν θα απογοητευτώ όμως. Έχω ακόμα 18 μεγάλα όνειρα.

Θα έκανες ποτέ εκπομπή στην τηλεόραση;
Θα έκανα αρκεί να γινόταν με δικούς μου όρους. Είναι πολύ βασικό να μπορώ να εκφραστώ μέσα από κάτι, διαφορετικά δεν με αντιπροσωπεύει.

Αν γινόταν να βγάλεις οριστικά και αμετάκλητα ένα θέμα από την κατηγορία των αστείων, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα έβγαζα εκτός τα αστεία που έχουν σαν στόχο τον καταπιεσμένο. Γενικά δεν μου αρέσουν αστεία εις βάρος καταπιεσμένων ομάδων ανθρώπων. Η κωμωδία είναι μια τέχνη και θεωρώ πως η τέχνη οφείλει να προβληματίζει. Δεν μπορεί λοιπόν να προβληματίζει εις βάρος φτωχών ανθρώπων για παράδειγμα.

Σε ποια μέρη στην Αθήνα συχνάζεις;
Πετράλωνα, Εξάρχεια, Μεταξουργείο, Χαϊδάρι είναι μερικές από τις περιοχές που αράζω, και πλέον μετά από αυτή την ερώτηση δεν θα αράζω.

Επόμενα πλάνα;
Όποιος επιθυμεί μπορεί να με ακολουθήσει στο Facebook και στο Instagram (John Roussos) όπου ανεβάζω τις επόμενες παραστάσεις στις οποίες συμμετέχω. Σχετικά με το youtube, το «Airball» θα συνεχίσει κανονικά και ακόμα πιο δυνατά την επόμενη σεζόν. Από εκεί και πέρα ο στόχος μου για την επόμενη σεζόν είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος κωμικός και στο τέλος της χρονιάς να έχω χτίσει επιτέλους τις βάσεις για την πρώτη μου σόλο παράσταση. Ευχαριστώ πολύ!

_

Ευχαριστούμε το Τζένγκα Cafe Bar στα Πετράλωνα για τη φιλοξενία.
Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει