Η παράξενη πλευρά του YouTube, αλλά και του Weirdo

«Ποιος είναι αυτός, ο τρελός, ο κακός, ο ζαλισμένος, ο φτωχός, ασυνείδητος, οκνός, φρικτός, καμπουριασμένος και μόνος;*» Τον λένε Αποστόλη, κατά κόσμον Weirdo, εδώ και 3.5 χρόνια διατηρεί κανάλι στο YouTube με κάτι λιγότερο από 70 χιλιάδες συνδρομητές, μέχρι τώρα βέβαια. Καταπιάνεται, αλλά και μελετάει για παράξενα φαινόμενα, για άλυτα μυστήρια, για ανεξιχνίαστα μυστικά, για το σκοτάδι της ζωής, αλλά και για το σκοτάδι των ανθρώπων. Στις ερωτήσεις που ακολουθούν προσπαθήσαμε να εξιχνιάσουμε το δικό του μυστήριο.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα. Και πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;
Weirdo: Αν και προτιμώ να μην μιλάω για τον εαυτό μου, είμαι ένας καθημερινός άνθρωπος, εργάζομαι καθημερινά όπως όλοι και προσπαθώ με τον τρόπο μου να σπάω αυτή τη ρουτίνα της καθημερινότητας κυρίως με την ενασχόληση μου με το Youtube. Θα έλεγα πως είμαι αρκετά κοινωνικός, και μου αρέσουν πολύ οι στιγμές που περνάω με τους δικούς μου ανθρώπους και τις παρέες μου.

Υπάρχει ένας στίχος που λέει: «Πες μου ποια είναι η λογική και ποιά η παραφροσύνη στου κόσμου το καμίνι» (στίχοι: Άλκης Αλκαίος). Τι θα απαντούσες εδώ;
Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του λογική σύμφωνα με την οποία πράττει. Ας μην ξεχνάμε όμως πως υπήρξαν άνθρωποι που θεωρήθηκαν παράφρονες και μετέπειτα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας αποδείχθηκε πως ήταν διάνοιες.

Έχεις γνωρίσει ανθρώπους που φαινομενικά ήταν ήρεμοι και δεν είχαν δώσει κάποιο δικαίωμα και μετά από κάποια χρόνια να άλλαξε ο χαρακτήρας τους άρδην;
Φυσικά έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους, που στην πορεία των χρόνων διαμόρφωσαν ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο από την αρνητική πλευρά. Υπάρχουν και άνθρωποι που διόρθωσαν σφάλματα και αρνητικές συμπεριφορές και άλλαξαν θεαματικά προς το καλύτερο!

Πώς μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου, ποια είναι τα αίτια;
Οι άνθρωποι αλλάζουν για δύο λόγους: Είτε έμαθαν πολλά και θέλουν να αλλάξουν, είτε έπαθαν πολλά και πρέπει να αλλάξουν! Δεν θυμάμαι ποιος το έχει πει, αλλά συμφωνώ απόλυτα.

Υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός από τη δραστηριότητά σου;
Ο απώτερος σκοπός είναι να μεταδώσω την αγάπη μου για την εναλλακτική αναζήτηση, αλλά και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμένα.

Ενέχουν τα video σου κάποια θεραπευτική μορφή ή αυτοβελτίωση;
Θεραπευτική ιδιότητα ή αυτοβελτίωση δεν θα το έλεγα. Θα ήθελα όμως κάποια συγκεκριμένα βίντεο να σταθούν αφορμή για περαιτέρω σκέψη. Σε αυτή την γρήγορη εποχή που ζούμε, όπου όλα συμβαίνουν ακαριαία, ο Άνθρωπος είναι τόσο απορροφημένος από την καθημερινότητα και ενδεχομένως τα προβλήματα, που δεν διαθέτει χρόνο και διαύγεια για να εξελίξει την σκέψη του. Θα ήθελα έστω και σε απειροελάχιστο ποσοστό τα videos μου πέρα από ψυχαγωγία, να προκαλέσουν προβληματισμό και δίψα για αναζήτηση.

Πώς αισθάνεσαι που τα video σου έχουν συνολικά πάνω από 8 εκατομμύρια προβολές, νιώθεις πώς ασκείς επιρροή στον κόσμο;
Σίγουρα το γεγονός πως αρκετά video μου τα έχουν δει πάρα πολλοί άνθρωποι με κάνει διπλά προσεκτικό στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζω το κάθε θέμα. Δεν γνωρίζω αν ασκώ επιρροή, όμως για αυτό επιλέγω να μην εκφράζω καθαρά την άποψή μου. Γιατί προτιμώ ο κόσμος που με παρακολουθεί να διαμορφώνει δική του άποψη, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο από το τι μπορεί να πιστεύω εγώ.

Αν δεν υπήρχε το YouTube, θα έκανες όλες αυτές τις έρευνες;
Φυσικά. Εξάλλου όλα τα κείμενα που έχω γράψει δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ιστοσελίδες όπως το mindhack.gr αλλά και το weirdo.gr, πολύ πριν καν σκεφτώ το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με το Youtube. Το κανάλι ήταν απλά η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η αγάπη για την αναζήτηση δεν σταματάει ποτέ, ακόμα και αν το Youtube σταματήσει να υπάρχει αύριο.

Η άποψη στου για τα social media γενικότερα;
Τα Social Media, όπως και κάθε πράγμα στη ζωή εξάλλου, έχουν την θετική και την αρνητική τους πλευρά. Απλά θέλει μέτρο ώστε να μην χαθείς μέσα σε αυτά, αναζητώντας μόνο αποδοχή και likes. Το θετικό είναι όμως πως δίνουν ευκαιρία σε ανθρώπους να αναδείξουν αυτό που κάνουν, και αν αξίζει, τότε σίγουρα θα ανταμειφθεί.

Ποιους πέντε ανθρώπους (ιστορικές προσωπικότητες, Έλληνες – ξένους) θα ήθελες να γνωρίσεις και πού;
Θα ήθελα να γνωρίσω τον Λάβκραφτ, που ήταν ο συγγραφέας κοσμικού τρόμου που ενέπνευσε τις αναζητήσεις μου, σε κάποιο από τα ονειρικά τοπία που περιέγραψε στα διηγήματά του, τον Καρυωτάκη στην Πρέβεζα την στιγμή που γράφει κάποιο ποίημα προσπαθώντας να ξεφύγει από την καθημερινότητα, τον Jim Morisson μετά από κάποιο live των Doors ώστε να μου εξιστορήσει πως αγάπησε τους σαμάνους μάγους , Τον Edgar Allan Poe σε κάποιο από τα αγαπημένα του bar, και τον Θάνο Ανεστόπουλο των Διάφανων κρίνων στα Εξάρχεια, να συζητά για ποίηση και μουσική.

Ξέρω πως στο YouTube δεν γίνεται να βάλουμε ότι περιεχόμενο γίνεται. Αν παρ΄ όλα αυτά γινόταν, τι θα περιεχόμενο θα ανέβαζες;
Είναι αλήθεια πως αν θέλει κάποιος να πετύχει στο youtube θα πρέπει να παρουσιάζει πιο εύπεπτο υλικό, πιο “family friendly”, ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Όμως η θεματολογία που επέλεξα είναι αυτό που ήθελα να κάνω, έστω και αν δεν εμφανίζεται σε όσους θα μπορούσε, λόγω φίλτρων και πολλές φορές ακαταλληλότητας για παιδιά. Οπότε ανεβάζω αυτό που θέλω από την αρχή ελπίζοντας να αρέσει στον κόσμο που με έχει ανακαλύψει!

Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά ενός καλού YouTuber.
Ένας καλός Youtuber θεωρώ πως θα πρέπει κυρίως να έχει συνέπεια. Πολλοί θεωρούν πως το να διατηρείς μόνος σου ένα κανάλι στο youtube είναι εύκολο, όμως θα έλεγα πως είναι αρκετά δύσκολο αν θες να το κάνεις σωστά. Θέλει προγραμματισμό και συνέπεια στα βίντεο που ανεβάζεις, καθώς και να συνεχίζεις την προσπάθειά σου όταν ακόμα το κανάλι είναι μικρό. Αν αξίζει το περιεχόμενο που ανεβάζεις, όσο καιρό και αν πάρει, στο τέλος θα ανταμειφθεί.

Προτιμάς τα αινίγματα και τους γρίφους ή τα πιο τρομακτικά θέματα;
Προτιμώ τα αινίγματα και τους γρίφους, γενικώς τις άγνωστες πτυχές της πραγματικότητας και το υπερφυσικό, αυτό που περιμένει για να ανακαλυφθεί στο σκοτάδι. Με εξιτάρει η ιδέα πως ο κόσμος αλλά και οι αισθητήριες δυνατότητες του ανθρώπου, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό που γνωρίζουμε. Συνεπώς, αγαπώ το άγνωστο. Τα τρομακτικά θέματα με ενδιαφέρουν αρκετά, όμως όχι τόσο!

Σου στέλνουν άνθρωποι για προσωπικές τους ιστορίες; Αν ναι, είναι όλα αλήθεια από όλα αυτά τα περιστατικά;
Πρόσφατα περιέγραψα μία δική μου προσωπική εμπειρία και ζήτησα από τον κόσμο να μου στείλει τις δικές του ιστορίες και πραγματικά η ανταπόκριση με συγκίνησε. Αυτό γιατί η θεματολογία με την οποία ασχολούμαι είναι δύσκολη, και όσοι έχουν βιώματα ή γνωρίζουν κάποια πράγματα ίσως και να ντρέπονται να τα εξωτερικεύσουν. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που μοιράζεται τις ιστορίες του μαζί μου, γιατί είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν, είτε υπάρχει αφορμή είτε όχι. Τώρα η αλήθεια είναι υποκειμενική. Μπορεί κάποιος να ένιωσε πως έζησε πραγματικά μία τέτοια εμπειρία, έστω και αν δημιουργήθηκε από το υποσυνείδητό του. Οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν μία τέτοια ιστορία είναι πραγματική ως εμπειρία, ή ως αίσθηση.

Υπάρχει κάποιο μέρος που σου έχει προταθεί και φοβάσαι να πας μόνος σου;
Ναι, υπάρχουν κάποια μέρη τα οποία φημολογείται πως είναι στοιχειωμένα, όπως το Σανατόριο της Πάρνηθας. Εκεί, δεν θα πήγαινα ποτέ μόνος. Όπως και δεν νομίζω να μπορούσα να περάσω κάποιες στιγμές μόνος σε ένα νεκροταφείο.

Θα ήθελες να γράψεις μια ταινία ή ένα βιβλίο;
Ταινία δεν νομίζω, αλλά ένα βιβλίο είναι σίγουρα στο πρόγραμμα. Δεν λέω πότε θα το ολοκληρώσω, γιατί όσες φορές το έχω πει, έχουν προκύψει διάφορα και δεν το έχω καταφέρει. Σίγουρα μελλοντικά αυτό θα συμβεί.

Πες μου κάτι ανατριχιαστικό.
Για μένα ανατριχιαστικό είναι το σκοτάδι που κρύβουν ορισμένοι άνθρωποι μέσα τους. Μπορεί να ασχολούμαι με το ανεξήγητο, όμως και ο άνθρωπος είναι πραγματικά ορισμένες φορές ένα ανεξήγητο και ανατριχιαστικό ον. Ειδικά στις εποχές που ζούμε, όπου η πληροφορία διαμοιράζεται άμεσα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ακόμα πιο εύκολα πόσο αποτρόπαιο μπορεί να γίνει το ανθρώπινο είδος. Αυτό πραγματικά με ανατριχιάζει. Δεν αναιρεί όμως το γεγονός πως όταν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα για τον συνάνθρωπό μας.

Επόμενα σχέδια;
Τα άμεσα επόμενα σχέδιά μου είναι να συνεχίσω να ανεβάζω όσο γίνεται ποιοτικά βίντεο για τον κόσμο που παρακολουθεί το κανάλι μου, αλλά και για εμένα τον ίδιο, αφού πραγματικά απολαμβάνω αυτό που κάνω στο Youtube. Σε βάθος χρόνου, να καταφέρω να ολοκληρώσω το βιβλίο που ανέφερα πριν.

Δείτε εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCkdIj6oZdca0dHy6BFQ_4vA

_

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο site “Η Πόλη Ζει”
*Ο παραπάνω στίχος είναι από το τραγούδι των Yianneis – Μέδουσα (Από κείμενο του Βασίλη Κυριακόπουλου, επιμέλεια: Voukefalas)