Λευκό χαρτί

Για μέρες δε έγραφα. Για μέρες δεν μπορούσα να γράψω ούτε κάτι πολύ απλό. Δεν μπορούσα να γράψω μια πρόταση με υποκείμενο, ρήμα και αντικείμενο. Καλά καλά δεν μπορούσα να γράψω το όνομά μου. Στα αλήθεια, πώς έγινε αυτό σε εμένα; Εγώ που το να γράψω μια καλή ιστορία μου φαινόταν τόσο εύκολο, όσο να πιω νερό από ποτήρι, επίσης, δεν είχα κάτι, ήμουν απόλυτα καλά και αυτό ήταν το παράδοξο.

Πολλές φορές τα γεγονότα που σου συμβαίνουν δεν είναι όλα προς συγγραφή ή μπορεί να είναι, αλλά να μην είσαι έτοιμος να τα γράψεις. Τότε δε χρειάζεται κάποιο άγχος ή στρες, μιας και τη διαδικασία τη γνωρίζεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να περιμένεις, για όσο διαρκέσει. Φυσικά, υπάρχουν τεχνικές για να μειωθεί αυτή η περίοδος. Να πας μια βόλτα, να βγεις με φίλους, να διαβάσεις, να δεις μια ομιλία, οτιδήποτε, αλλά και τίποτα να μην κάνεις, πάλι θα έρθει μια μικρή χαραμάδα έμπνευσης.

Το λευκό χαρτί όμως δεν σημαίνει λευκή πετσέτα. Δεν παραδινόμαστε γιατί για πέντε συνεχόμενες μέρες δεν μπορέσαμε να γράψουμε. Ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες φέρνουν ισοπαλίες και ήττες φυσικά. Άλλωστε, «Ένας επαγγελματίας συγγραφέας είναι ένας ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε», όπως πολύ σωστά λέει ο Richard Bach. Επί πρόσθετα, ενώ ο χρόνος της λευκής κόλλας κυλάει μπορείς να δοκιμάσεις ακόμη μία τεχνική, να πάρεις ερέθισμα από κάτι που είχες γράψει παλιότερα και το είχες αφήσει ανολοκλήρωτο. Ουσιαστικά είναι σαν να βγάζεις το φαγητό από το ψυγείο.

Αν πάλι νιώθεις πως υπάρχει κάποιος αναβρασμός μέσα σου και θες να γράψεις, αλλά δε σου έρχεται, προσπάθησε να γράψεις για αυτό που σε απασχολεί και σε κατατρώει. Ξεκίνα με εύκολες και απλές προτάσεις, δες το σαν προθέρμανση πριν από τον αγώνα. Αν πάλι δεν μπορείς να γράψεις γιατί μία σκέψη σε βασανίζει σαν χαλικάκι στο παπούτσι, απλά δέξου την και γράψε με εκείνη, για εκείνην. Αν για παράδειγμα σε απασχολεί το νέο σπίτι που θα μείνεις και κάπως σε μπλοκάρει στη συγγραφή, φαντάσου το σπίτι και γράψε για αυτό.

Τέλος, να θυμάσαι, πως μπορείς να εμπνευστείς και να πλέξεις μια ολόκληρη ιστορία από το πιο απλό μέχρι και το πιο σύνθετο. Για παράδειγμα, από ένα μαγνητάκι στο ψυγείο μέχρι έναν έρωτα, ή να τα συνδυάσεις…