Πως να γράψεις ένα παραμύθι

Μια ιστορία για να λέγετε ιστορία, πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Δηλαδή εισαγωγικά στοιχεία, στοιχεία που συμπληρώνουν την πλοκή και τι συνέβη τελικά. Οπότε έχουμε:

 

  1. ΑΡΧΗ

Τα περισσότερα παραμύθια ξεκινάνε με το Μια φορά κι έναν καιρό, δεν είναι δεσμευτικό, μπορείς να ξεκινήσεις όπως θες. Έχε όμως στο μυαλό σου πως στην εισαγωγή, και καλύτερα στην πρώτη πρώτη πρόταση πρέπει να γραφτούν αυτά τα στοιχεία:

  • Ήρωας
  • Χρόνος
  • Τόπος
  • Τρόπος
  • Συμπληρωματικά στοιχεία (αυτά μπορούν να γραφτούν και στη δεύτερη-τρίτη πρόταση)

 

π.χ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκιουράκι που ήθελε να βρει δουλειά.

Έχει γραφτεί ο ήρωας, ο τόπος (τα περισσότερα σκιουράκια ζουν σε δάση, και ο τρόπος (ήθελε να βρει δουλειά). Όσον αφορά τον χρόνο δεν είναι τόσο σημαντικός, δεν χρειάζεται να γράψουμε αν ήταν πρωί ή αν ήταν άνοιξη ή αν ήταν το 2004 στους Ολυμπιακούς, μπορείς αν θες να εισάγεις την έννοια του χρόνου παρακάτω. Κάτι ακόμα σημαντικό, με την πρώτη σου πρόταση πρέπει να είναι ξεκάθαρο για το τι θες να μιλήσεις, πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, λειτουργεί σαν περίληψη του παραμυθιού η πρώτη πρόταση.

 

Στα συμπληρωματικά στοιχεία μπορείς να γράψεις για τον χαρακτήρα του ήρωα, για τα συναισθήματά του, για τα όνειρά του, για το περιβάλλον που ζει κλπ.

 

*Αυτό το βήμα, με το αστεράκι, είναι για να πας λίγο πιο πέρα τη συγγραφή σου. Αν θες η ιστορία σου να είναι εύρημα, δηλαδή αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό και όχι να γράψεις μια γραμμική ιστορία, ο Τζων Λε Καρρέ είχε πει: Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι δεν είναι ιστορία. Η γάτα που κάθισε στο χαλάκι μιας άλλης γάτας είναι ιστορία, ουσιαστικά, όταν αναμιγνύεις πράγματα και καταστάσεις η ιστορία σου γίνεται πιο συναρπαστική, πιο ενδιαφέρουσα.

 

Κάθε αρχή και δύσκολη που λέει και ο λαός, μπορεί να σου φαίνεται βουνό όλο αυτό, αλλά αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι, να κλείσεις τα μάτια σου, να σκεφτείς μια ωραία πρόταση, και να την καταγράψεις! Όλα γίνονται καλύτερα με την τριβή και από τις επεξεργασίες που θα κάνεις.

 

  1. ΜΕΣΗ

 

Αξίζει να πω εδώ, επειδή μιλάμε για παραμύθι οι λέξεις και οι έννοιες που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι απλές και κατανοητές, όχι να ψάχνει ο γονιός και το παιδί στο λεξικό, δεν θα πρέπει να υπάρχει καν η υποψία αυτή.

Προχωράμε λοιπόν, στο βήμα 2, στη μέση δηλαδή, πρέπει να συνεχίσεις την ιστορία έχοντας αυτά:

 

  • Ξετύλιγμα του κουβαριού
  • Άλλοι ήρωες
  • Η συναναστροφή με άλλους ήρωες
  • Επανάληψη και συνέχιση της πλοκής

 

Εδώ θέλει λίγη ανάλυση.

Ξετύλιγμα του κουβαριού σημαίνει να συνεχίσεις την ιστορία. Ένα παραμύθι είναι σαν μια γνωριμία, πρώτα θα πείτε τα βασικά και μετά τα πιο ιδιαίτερα πράγματα, χρειάζεται να απλωθεί η πλοκή. Άλλοι ήρωες αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα, μπορεί βέβαια να μην υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιο. Οι άλλοι ήρωες μπορούν να μπουν και στην αρχή της ιστορίας. Η συναναστροφή με άλλους ήρωες, πώς ο βασικός ήρωας μας ή οι βασικοί ήρωες μας δρουν με άλλους. Επανάληψη και συνέχιση της πλοκής, γενικά να έχεις κατά νου, πως ο αναγνώστης μπορεί να διαβάζει το κείμενό σου, αλλά να κάνει και άλλα πράγματα παράλληλα, εσύ οφείλεις να του υπενθυμίζεις τι προηγήθηκε, αλλά και τι έπεται. Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνεις και την συναισθηματική φόρτιση.

 

π.χ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκιουράκι που ήθελε να βρει δουλειά. […] Όπως είπαμε, το σκιουράκι έστελνε πολλά βιογραφικά, αλλά μάταια, κάνεις δεν το έπαιρνε στα σοβαρά.

 

  1. ΤΕΛΟΣ

 

Κάπου εδώ είναι καλό να έχεις σκεφτεί τον ενδεχόμενο τίτλο ή κάποιους πιθανούς και να αποφασίσεις μετά. Σίγουρα ο τίτλος είναι βασικό κομμάτι ενός παραμυθιού, αλλά και ένας απλός τίτλος που δεν είναι ευφάνταστος, είναι εντάξει. Για το τέλος, θα έλεγα, πως υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζεται να καταγράψεις.

 

  • Κορύφωση
  • Ολοκλήρωση παραμυθιού

 

Η έννοια της κορύφωσης είναι γνωστή, στη λογοτεχνία εννοούμε, να γίνεται κλιμάκωση της ιστορίας, να μεγαλώνει ολοένα το σασπένς και η μία πρόταση να είναι καλύτερη από την άλλη, έτσι ώστε στο τέλος να μένει μια θετική επίγευση στον αναγνώστη. Με την κορύφωση έρχεται κι η ολοκλήρωση, τοποθετείς την έκβαση των ηρώων και της πλοκής. Όσο πιο θεαματική κατακλείδα, τόσο πιο ωραία εντύπωση στον αναγνώστη.

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

 

  • Έκταση
  • Χρόνοι
  • Εικόνες & συναισθήματα
  • Φανταστικά στοιχεία

 

Με τον όρο προδιαγραφές θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια βασικά πράγματα. Πολλές φορές μας ζητάνε όριο λέξεων, πχ μέχρι 500 λέξεις ή έως 2.000 λέξεις, η ιστορία σου σίγουρα καθορίζεται από την έκταση που θες να δώσεις. Περισσότερες λέξεις, περισσότερες λεπτομέρειες. Ο χρόνος που χρησιμοποιείται στις αφηγήσεις είναι ο Αόριστος χρόνος. Χρειάζεται να έχει εικόνες και συναισθήματα η ιστορία σου, να “βλέπει” την ιστορία και να την αισθάνεται αυτός που την διαβάζει. Κατά κύριο λόγο τα παραμύθια έχουν πολλά φανταστικά στοιχεία, αυτό δεν είναι αποτρεπτικό ή λάθος, όλα μπορούν να γραφτούν αρκεί να είναι δομημένα σωστά, να μην ξενίζουν τον μικρό ή τον μεγάλο αναγνώστη.

 

π.χ Μια μπλε χελώνα.., χωρίς κάποια εξήγηση, εμένα θα με ξένιζε.

 

Αυτά. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μπορείς άφοβα να μου στείλεις. Παρακάτω θα βρεις μερικά δικά μου παραμύθια.

 

_

Cover: Natasha Tkachenko