Αφοσίωση, δέσμευση, πίστη, πάθος, πειθαρχία, αγάπη, ρίσκο, ξεροκεφαλιά ή αλλιώς theSPEAKERS

Χωρίς πολλούς προλόγους και μεγάλα λόγια, σήμερα θα μιλήσουμε για αυτοβελτίωση, για ανάγκες, αλλά και για αξίες. Ο Απόστολος, από τους theSPEAKERS, ορίζει την προφορική επικοινωνία ως την 3η μεγαλύτερη ανάγκη ενός ανθρώπου, μετά την ανάγκη για νερό και την ανάγκη για ήλιο. Κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, μιας και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι το Α και το Ω σε έναν άνθρωπο. Επιπλέον, οι theSPEAKERS κατάφεραν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρουν τους στόχους τους, ένας από αυτούς ήταν μια επικοινωνία-κουβέντα με τον Robin Sharma, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι, αυτό είναι μονάχα η αρχή. Ακόμα, θα έλεγα, πως η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι μόδα, αλλά αυτοσκοπός.

Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για εσένα, αλλά και τις δράσεις σου;
Είμαι ο Αποστόλης Κουμαρίνος, ιδρυτής των theSPEAKERS. Ενός καινοτόμου χώρου προσωπικής ανάπτυξης ο οποίος εστιάζει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της προφορικής επικοινωνίας και της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

Ως ιδρυτής των theSPEAKERS, θα ήθελες να μας πεις τους στόχους σας, αλλά και σε ποιο κοινό απευθύνεστε;
Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό “Self Development Labs” – Ένας πολυχώρος όπου πάντα με επίκεντρο τη δημόσια ομιλία κάποιος/α θα μπορεί να εξελιχθεί σε τομείς που σχετίζονται με το σώμα και τον νου του.

Η αμέσως επόμενη κίνηση για εμάς είναι η δημιουργία των “thespeaKIDS”. Μαθήματα δημόσιας ομιλίας και ορθής καθημερινής προφορικής επικοινωνίας.

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν την προφορική τους ομιλία (Δημόσια Ομιλία ή Ιδιωτική Ομιλία) σε προσωπικό ή/και επαγγελματικό επίπεδο. Προσωπικά, ορίζω την προφορική επικοινωνία ως την 3η μεγαλύτερη ανάγκη ενός ανθρώπου μετά την ανάγκη για νερό και την ανάγκη για ήλιο.

Αν ένας άνθρωπος ακούει, διαβάζει, βλέπει, αλλά δεν δρα, μπορεί να βελτιωθεί; Θα ήθελες να μας πεις ποιες είναι οι αναλογίες που χρειάζεται κάποιος για να πραγματοποιήσει τις ιδέες του;
Η δράση είναι ο κοινός παρονομαστής στην πορεία προς την επίτευξη ενός οποιουδήποτε στόχου. Καλύτερα λίγο παρά καθόλου. Καλύτερα μισό βήμα παρά κανένα. Καλύτερα 5’ περπάτημα παρά να μείνω σπίτι άπραγος. Δεν προτιμώ τη λέξη «πρέπει» αλλά υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται, οπότε εάν δεν έχω όρεξη, διάθεση «πρέπει» να πιέσω τον εαυτό μου να σηκωθεί, να κάνει κάτι ελάχιστον, να παρακινηθεί έστω και για λίγα λεπτά ώστε να μπορέσει να ωθήσει τον εαυτό του προς μία νέα πραγματικότητα – αυτή που πραγματικά αξίζει.

Δεν μπορώ να πω ποιες θα μπορούσε να είναι οι σωστές αναλογίες αλλά θα σου πω για εμένα τι λειτουργεί. Ορισμός του στόχου μου, σπάσιμο στην καθημερινότητα μου και πολύ  μικρά καθημερινά βήματα που ολοένα και με φέρνουν πιο κοντά. Υπάρχουν στόχοι που έχω εγκαταλείψει, στόχοι που έχω αποτύχει και στόχοι που έχω επιτύχει. Όλα είναι μέσα στο πανέμορφο πρόγραμμα της ζωής μου. Αρκεί να είμαι έτοιμος να δεχθώ την αποτυχία όσο και την επιτυχία.

Ο δρόμος της ευτυχίας εμπεριέχει και μοναξιά;
Κατά τη γνώμη μου, ο οποιοσδήποτε «δρόμος» εξέλιξης μπορεί να περιέχει μοναξιά και αυτό είναι απολύτως εντάξει για μένα. Αντί για μοναξιά, θα έλεγα τον απαραίτητο χρόνο που όλοι έχουμε ανάγκη να περάσουμε με τον εαυτό μας.

Θα ήθελες να μας δώσεις κάποιες έξυπνες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας εν μέσω κορωνοϊού;
Για εμένα αυτό που λειτουργεί είναι η άσκηση, το διάβασμα, η αφοσίωση στην εργασία μου για την ανάπτυξη των theSPEAKERS και φυσικά το μοίρασμα αληθινών στιγμών με ανθρώπους που πραγματικά αγαπώ και σέβομαι.

Νιώθω πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερος κόσμος ασχολείται με την αυτοβελτίωση, πώς το αφουγκράζεσαι εσύ Απόστολε;
Θεωρώ πως ήταν μια καλά κρυμμένη ανάγκη όλων η οποία αναδύθηκε έντονα με την έλευση του κορωνοϊόυ. Βλέπουμε λοιπόν ξανά πως κάθε τι αρνητικό, όπως ο κορωνοϊός, έχει κάτι θετικό να μας δώσει και αυτό είναι η στροφή αρκετού κόσμου προς την ουσία. Η οποία είναι κατά τη γνώμη μου η αυτογνωσία, η αυτό εξέλιξη, η εκτίμηση των πολύ απλών στιγμών και αναγνώριση πως όταν δεν έχεις τίποτα ίσως ταυτόχρονα έχεις τα πάντα απλώς καλείσαι να το δεις και να είσαι ευγνώμων για αυτό.

Εγώ σας έμαθα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αν δεν υπήρχαν αυτά, πώς θα διαφημίζατε το έργο σας;
Καλή ερώτηση. Θα κάναμε ομιλίες, θα συνεχίζαμε το έργο μας και θα βασιζόμασταν στο λεγόμενο “word of mouth” στην άποψη και γνώμη δηλαδή του ακροατηρίου για εμάς. Όπως λίγο – πολύ συμβαίνει και τώρα. Σεβόμαστε πλήρως όποιον/όποια αφιερώσει έστω και ένα δευτερόλεπτο για να μας ακούσει.

Πέρασε τέσσερις μήνες περίπου από την συνέντευξη με τον Robin Sharma, στα αλήθεια, την έχεις ξεπεράσει ή γυρίζει γύρω στο κεφάλι σου;
Φυσικά και δεν την έχω ξεπεράσει! Χαχα.
Ο Sharma έκανε σε όλους μας ένα τεράστιο δώρο και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό. Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η απλότητα του.

Η φράση που σου έμεινε πιο πολύ;
“You don’t get lucky, you make lucky”.

Πώς σου φάνηκε ο Austin Kleon;
Ένας πολύ ωραίος τύπος χωρίς φανφάρες και περιττές τυμπανοκρουσίες. Κατάφερε να αναγνωριστεί παγκοσμίως κάνοντας μόνο αυτό που πραγματικά αγαπά. Τόσο απλά!

Διακρίνεις κάποιον κοινό παρονομαστή επιτυχίας σε αυτούς που έχεις πάρει συνέντευξη, αλλά και σε όσους έχεις μελετήσει.
Αφοσίωση, δέσμευση, πίστη, πάθος, πειθαρχία, αγάπη, ρίσκο, ξεροκεφαλιά. Σίγουρα τα έχουν όλοι όσοι επιτυγχάνουν.

Αν ας πούμε είχες ένα μαγικό ραβδί, τι θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στην νοοτροπία των Ελλήνων;
Δεν θα άλλαζα τίποτα. Θα πρόσθετα μόνο αισιοδοξία και περισσότερο πάθος. Να συνεχίζουμε, να εξελισσόμαστε, να προοδεύουμε όπως άλλωστε έκαναν οι πρόγονοι μας. Το έχουμε μέσα μας, στο αίμα μας. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτά που επιθυμούμε μέσα από τη μοναδική ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Πότε θα πάμε για τρέξιμο;
Όποτε θέλεις! Τις Κυριακές τρέχω συνήθως παραλιακά αλλά σιγά σιγά θα εντάξω και την Πάρνηθα στο πρόγραμμα μου καθώς τον Οκτώβριο θα πάρω μέρος σε έναν αγώνα 110χλμ στη Ροδόπη. Ευχήσου μου καλή επιτυχία καθώς όπως φαίνεται θα την χρειαστώ!

Μελλοντικά σχέδια;
Να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν.

_

>> theSPEAKERS.gr