- Κοίταζε τα κείμενά σου αλλιώς
Χρειάζεται να κοιτάς αυτά που έχεις γράψει διαφορετικές ώρες της μέρας από ότι συνηθίζεις να γράφεις και με διαφορετική διάθεση. Όλες αυτές οι εναλλαγές σου χαρίζουν διαφορετικές όψεις και διαφορετικά “χρώματα”.
- Κάνε πράγματα για να μείνουν
Εννοώ, εφόσον αφιερώνεις χρόνο, τότε κάνε πράγματα που πιστεύεις πως θα έχουν αξία, και όχι απλά για να γεμίσεις με ποσότητα το ημερολόγιό σου και το blog σου. Κάνε focus σε πράγματα που σε “καίνε” και επικεντρώσου σε αυτά και μόνο σε αυτά.
- Να διαβάζεις φωναχτά
Σίγουρα χρειάζεται και αυτό εδώ. Είναι τελείως διαφορετικό το πως γράφουμε ένα κείμενο, με το πως το διαβάζουμε. Στο τέλος όμως, επειδή επιθυμούμε να διαβαστεί, πρέπει εμείς οι ίδιοι να έχουμε διαβάσει φωναχτά το γραπτό μας. Ακόμα, καταλαβαίνεις τη ροή και τους ήχους των λέξεων και ακούς εν γένει το ηχόχρωμα που αποπνέει.
- Να αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η πρώτη κι η τελευταία
Γράφε χωρίς να σκέφτεσαι το αύριο, μην κρατάς πολλά για την επόμενη μέρα. Γράφε και αύριο θα προκύψουν άλλα. Μόνο έτσι προχωράς, με τη διαδικασία, με την τριβή. Γράφε, γιατί όντως μπορεί να είναι η τελευταία σου μέρα.
- Τακτοποίησε εσένα
Για να γράφεις καλά χρειάζεται να έχεις ένα τακτοποιημένο μυαλό. Δεν αρκεί να έχεις ένα καθαρό περιβάλλον (δωμάτιο, γραφείο, δάπεδο, μπαλκόνι, κουζίνα), πρέπει να είναι κι οι σκέψεις σου σε μια σειρά.
5+1. Όταν όλα είναι στραβά, εσύ να γράφεις
Φαινομενικά μπορεί να μην διαφέρει με όλα τα υπόλοιπα, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό. Πάντα θα υπάρχουν “μαύρες” μέρες που δεν θα θες να γράψεις, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Πάρε το χρόνο σου, ναι, και γράψε μετά από κάποιο διάστημα, αλλά να μην τα παρατάς, ποτέ να μην τα παρατάς. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και γράφοντας έρχεται η έμπνευση.