Ο πρώτος νόμος του Νεύτωνα λέει: «Κάθε σώμα, που βρίσκεται μέσα σε ένα αδρανειακό σύστημα, διατηρεί την κατάσταση ηρεμίας, ή εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση, εφόσον καμία εξωτερική δύναμη δεν επιδρά για τη μεταβολή της ή η συνισταμένη των δυνάμεων ισούται με 0». Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Αν δεν βρίσκουμε λόγους και αφορμές να αναζητούμε νέες εμπειρίες, τότε θα μείνουμε στάσιμοι. Ωφελεί όμως αυτό;
Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι γιατρός ή επιστήμονας ή ψυχοθεραπευτής, αλλά ένας άνθρωπος που έχει βιώσει πολύ την αδράνεια. Ήμουν αδρανής και απαθής σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δυσκολευόμουν να πάρω αποφάσεις, άλλες φορές αργούσα, άλλα φορές αδιαφορούσα. Μεγαλώνοντας όμως συνειδητοποιείς πως πρέπει να παίρνεις θέση στα γεγονότα, αλλιώς στοιβάζονται όλα σε μια γωνία και όταν γίνουν πολλά, αρχίζουν να σε (ψυχο)πλακώνουν.
- Να ακούς
Μην έχεις παθητική ακρόαση. Ακόμα, αν έχεις έλλειψη προσοχής, όταν κάποιος σου μιλάει, να μην κάνεις κάτι άλλο. Επικεντρώσου στη συζήτηση. Αν ακούς πραγματικά εσένα κα τους άλλους, έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της αδράνειας, γιατί πολύ απλά, θα έχεις περισσότερα δεδομένα, άρα, καλύτερη αντιμετώπιση.
- Όρισε στόχους
Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία την ακοή, γράφε στόχους και όρισε ημερομηνία επίτευξης. Η δράση αυτή θα σου επιφέρει κι άλλους στόχους, κι άλλες εμπειρίες και έτσι θα καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος ότι προχωράς. Πράγμα πολύ σημαντικό. Ένας στόχος μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, για παράδειγμα, η τακτοποίηση της ντουλάπας σου. Ξεκίνα από τα απλά και συνέχισε. Υπάρχουν πραγματικά άπειρες επιλογές μπροστά σου. Από εθελοντική εργασία μέχρι ταξίδι στην Αλάσκα. Οτιδήποτε. Μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε. Μπορείς να ορίσεις το οτιδήποτε.
- Διλλήματα, ο νέος σου σύμμαχος
Έχω ακούσει πολλές φορές τον συγγραφέα Στέφανο Ξενάκη να λέει, «όταν είσαι μεταξύ δύο πραγμάτων, στο να κάνεις κάτι και στο να μην κάνεις, πάντα να το κάνεις. Θα μετανιώσουμε για αυτά που δεν κάναμε, κι όχι για αυτά που κάναμε». Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, και επειδή το κάνω από τότε που το πρωτοάκουσα, με έχει βοηθήσει πολύ. Σου φεύγει το άγχος της αδράνειας, ενδεχομένως και της ντροπής, και έτσι είσαι καλύτερα με τον εαυτό σου!
- Γίνε ποτάμι, όχι γούρνα
Μην είσαι στατικός, μην έχεις στάσιμες σκέψεις, πάντα τα λιμνάζοντα νερά δεν πήγαιναν πουθενά. Προσπάθησε να είσαι ποτάμι και να κυλάς. Για να την επίτευξη του νούμερο 4, η αλήθεια είναι πως χρειάζονται όλα τα προηγούμενα. Νέες εμπειρίες, νέες αφορμές, νέοι λόγοι. «Πέτρα που κυλάει, δε χορταριάζει», λέει ο λαός. Η εταιρία Kodak κατέρρευσε γιατί δεν προσαρμόστηκε έγκαιρα στην τεχνογνωσία της εποχής, σε ένα μεγάλο βαθμό και η Nokia, αλλά και τόσες άλλες.
- Η δράση δεν είναι μόδα
Όσον αφορά το παραπάνω, μην ακολουθείς τις τάσεις και τη μόδα, απλά για να είσαι ενημερωμένος και να λες πως κατέχεις τη νέα πραγματικότητα. Έχει διαφορά το εξαναγκάζομαι, με το προσαρμόζομαι. Επί πρόσθετα, ρίχνε και μερικές κλεφτές ματιές σε αυτούς που έχουν επιτύχει ήδη στον τομέα που θες κι εσύ. Θα σε ωφελήσει σίγουρα.
- Εξελισόμετρο
Συγχωρέστε με για αυτή την αδόκιμη λέξη, αλλά θα βοηθήσει αρκετούς. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι πως θα έχεις μια καλύτερη σχέση με τον σύντροφο σου, τότε μπορείς κάθε μέρα να ακούς μια ομιλία με τις σχέσεις ή να διαβάζεις άρθρα για το ίδιο θέμα ή να κάνετε μια ανοιχτή κουβέντα για αυτά που σας απασχολούν. Αν λοιπόν το κάνεις κάθε μέρα και αυτό τελείως χοντρικά σου αποφέρει 1% κάθε μέρα, σε ένα μήνα θα είσαι περίπου 30% πιο κοντά στο στόχο σου. Οπότε, κάπως έτσι, η εξέλιξη είναι μετρήσιμη.
- Είναι σημαντικό να το κάνεις
Ο Γκάντι είχε πει: «Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις». Μην σκέφτεσαι πως δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο γιατί είσαι μόνος σου. Να σκέφτεσαι πως με τις πράξεις σου επηρεάζεις τους άλλους. Ναι, σίγουρα το κάνεις. Ακόμα, να φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις και πώς να το κάνεις ή να μην το κάνεις. Φτιάξε το πλάνο και άσε τους άλλους να σε σχολιάζουν. Εσύ έχεις όλα τα εργαλεία για να κάνεις το κομμάτι σου! Έχοντας λοιπόν αφομοιώσει όλα τα προηγούμενα, η εξέλιξή σου θα είναι δεδομένη.
- Άλλο εσωστρέφεια, άλλο αδράνεια
Το νούμερο 8 είναι αφιερωμένο στα εσωστρεφή άτομα. Υπάρχει μια λεπτή κλωστή μεταξύ εσωστρέφειας και αδράνειας. Όσοι άνθρωποι λοιπόν είναι κλειστοί σαν χαρακτήρες, και δεν τους βγαίνει να κάνουν πολλές δράσεις, τότε και εκείνοι χρειάζονται μια μορφή αρωγής. Η εσωστρέφεια δεν είναι δικαιολογία (και βρίσκομαι και εγώ σε αυτήν την κατηγορία). Μπορείς να είσαι όσο εσωστρεφής θες, αλλά όμως να λες αυτό που αισθάνεσαι. Η μεγάλη αδράνεια είναι φθορά της ψυχής.
- Αρνητικότητα
Τι γίνεται όταν δε θες να κάνεις κανένα βήμα από τα προηγούμενα; Να αγαπάς τον εαυτό σου, ακόμα και στα πιο δύσκολα. Δεν χρειάζεται να είσαι σε μια διαρκή εγρήγορση, πάρε το χρόνο σου, ξεκουράσου, αλλά μην εφησυχάζεσαι. Η λίγη αδράνεια μπορεί να είναι βοηθητική, όπως και η λύπη και ο πόνος. Ζήσε το και μετά από λίγο ξανά βγες στη δράση. Μπορείς φυσικά να δοκιμάσεις. Η δοκιμή είναι η εξάσκησή σου. Μπορεί τίποτα από τα προηγούμενα να μην σου ταιριάζουν, μπορεί και όλα, βρες εσύ τις δικές σου τεχνικές.
- Γίνε ο πρωταγωνιστής
«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει», είχε πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ακόμα, η δράση είναι η γιατρειά του φόβου, ενώ η αδράνεια δημιουργεί φόβο. Μην αφήνεις τα γεγονότα να περνούν από την οθόνη του μυαλού σου. Γίνε ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης, έτσι, χωρίς πρόβα και χωρίς σενάριο.
_
Η πρώτη δημοσίευση έγινε στην Εναλλακτική Δράση